På fredag varvar skolan upp igen, för sista gången den här terminen. Studenterna trycker gasen i botten och när gaten slås upp drar de iväg. När dammet har lagt sig efter studentfirandet kommer ett nytt heat för den blivande studenten Philip Lammes på Nyköpings gymnasium.

– Nästa station är arbete, säger han.

Eleverna brukar springa ut vid Gripenskolan men skolan är för tillfället till stor del en byggarbetsplats, varför Pelles lusthus blir platsen för utspringet.

Det gör att "Gripen"-eleverna sannolikt lär vinna den traditionsenliga tävlingen om att hinna först till stadshustrappan, i alla fall mot "konkurrenterna" från Tessin.

– Jag har inte hört någon som tycker det känns konstigt att vi ska springa ut vid Pelles lusthus. Alternativet är att springa ut är vid Nico men det skulle kunna vara livsfarligt med tanke på trappan, säger Philip Lammes.

Nyköpings gymnasiums blivande studenter går på tomgång så här sista veckan innan studenten - i alla fall ur ett utbildningsperspektiv. Årskurs ettor och tvåor har förvisso en växel i, men har börjat motorbromsa.

På Nicolaiskolan, där Gripeneleverna har sina temporära lokaler, är det svårt att ens hitta en blivande student att prata med.

Undantaget är Philip Lammes som går teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium. Han sitter lugnt bakåtlutad i en soffa i skolans gemensamma lokaler och väntar på skjuts hem till Svärta. Regnet piskar utanför.

Några tar säkert E4 till Uppsala efter sommaren, några svänger kanske av vid Arlanda. Men Philip Lammes har andra planer.

– Nästa station är arbete. Högskolestudierna får vänta ett par år, säger han.

För så är planen, att jobba och sedan börja plugga något kopplat till datorer.

– Jag har inte presterat så bra som jag kunnat och är glad över att det finns ett högskoleprov, säger han, som inte riktar kritik mot lärarna utan tycker att de har hjälpt till och gjort så gott de kan.