Här får barnen hjälp med läxläsning

Sunlight hotell arrangerar läxläsning för elever i högstadiet varje onsdag. Under hösten har initiativet fått genomslag och runt 30 elever brukar delta varje gång.

Birgitta Schönn hjälpte Melvin Eriksson och Adam Nordenskjöld med uppgifter i idrott.

Birgitta Schönn hjälpte Melvin Eriksson och Adam Nordenskjöld med uppgifter i idrott.

Foto: Amanda Ekblad

Nyköpings kommun2019-11-25 11:24

Jonas Svanberg som är VD för Sunlight berättar om deras satsning som heter Sunlight i Samhället. 

– Förra året så ställde vi oss frågan, varför vi väljer att skänka pengar till en anonym organisation där vi inte kan styra effekten av vår insats. Då kom jag och min fru på att vi ska helt och hållet inrikta samhällsinsats i staden där vi bor och försöka göra skillnad, säger Jonas Svanberg. 

Fem lärare ställer upp och hjälper högstadieelever med läxläsning varje onsdag. En av lärarna är Lennart Castegren som har jobbat som speciallärare i många år på Borgmästarhagsskolan, men nu är pensionär. 

– Det passar jättebra med att ha det en gång i veckan. Jag trivs väldigt bra, man känner sig behövd. Det är svårigheten med att bli pensionär, man är liksom förbrukad och då känns det bra att vara här, säger Lennart Castegren. 

I början var det svårt att nå ut till barnen och få de att besöka läxläsningen men under hösten har det blivit välbesökt med mellan 30-40 elever varje gång. De ämnen som lärarna hjälper till med mest är svenska, matte, NO och SO.  

–Fröet till den här idéen kom för att vi känner att alla barn har inte samma förutsättningar att kunna prestera i skolan. Då kan vi försöka hjälpa till så att de får hjälp med sina studier och har någon att vända sig till. Vår ambition är inte att det ska sluta här utan vi vill ju nå ut till fler. Vi vill ju gärna att de som har ett behov av att få hjälp att uppnå kunskapsmålen hittar hit, säger Jonas Svanberg. 

Majoriteten av ungdomarna som besöker läxläsningen går på Nyköpings Enskilda Grundskola men det finns också några från Nyköpings Högstadium. Under eftermiddagarna bjuder Sunlight hotell på mellanmål i form av smoothies, juice och smörgåsar. 

Tre elever som brukar besöka läxhjälpen är Ludvig och Rasmus Öberg från Nyköpings Enskilda Grundskola och Axel Björnberg Färdig från Nyköpings Högstadium. 

– Vi tyckte det lät kul att komma hit och plugga och ha lärare som hjälper till med läxorna, berättar Ludvig.

– Det är roligt, man träffar personer man kan snacka med och man får klart läxor samtidigt, fyller Rasmus Öberg i. 

I samma lokal sitter Elin Johansson och Elin Karlsson som passade på att delta i läxläsningen. 

– Jag ska plugga till hemkunskapsprov och lite tyska, säger Elin Johansson.

– Jag jobbar med en skrivuppgift i NO om rymden, säger Elin Karlsson 

På varje läxläsning finns det smörgåsar och smoothies för den som är hungrig.
På varje läxläsning finns det smörgåsar och smoothies för den som är hungrig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!