Här heilar publiken på Kuggnäsfestivalen

Bandmedlemmar och publik gjorde Hitlerhälsningar och skrek nazistiska slagord på Kuggnäsfestivalen. Det avslöjar tidskriften Expo.

Tidningen Expos medarbetare såg flera personer göra nazisthälsningar under Kuggnäsfestivalen.

Tidningen Expos medarbetare såg flera personer göra nazisthälsningar under Kuggnäsfestivalen.

Foto: Fredrik Swartling

Nyköpings kommun2019-10-01 09:00

Ett reporterteam från Expo köpte biljett till Kuggnäsfestivalen i slutet av juli och var där under två dagar. Medarbetarna jobbade inkognito och beskriver en festival med mycket fylla och nazisthälsningar.

– Det förekom heilande på alla spelningar som jag såg, säger reportern Malin Holmqvist.

På en bild som SN och Expo nu publicerar ses fyra personer sträcka sina armar i tydliga Hitlerhälsningar. 

Bilden är tagen under en spelning och enligt reportageteamet gjorde flera i publiken Hitlerhälsning samtidigt som en person  på scenen skrek  "sieg heil". Hitlerhälsningen kan anses som en brott i enlighet med Lagen om hets mot folkgrupp om hälsningen görs i en större offentlig skara.

– Det här var under en repetition andra dagen. Det var ungefär ett trettiotal personer där, säger Malin Holmqvist.

Polis och ordningsvakter gjorde, enligt reportageteamet, "flyktiga besök" på festivalen. De ska inte ha synts till när festivalbesökarna heilade.

– Vi var på plats och gjorde tillsyn. Men det var rörigt i övrigt och vi var tvungna att åka på andra jobb, säger Johan Levin, nytillträdd chef för Nyköpingspolisen.  

En person har anmälts för misshandel, i övrigt finns inga brott rapporterade under festivalen.

– Om vi får in uppgifter och kan identifiera personer som gjort olagligheter kommer vi att upprätta anmälningar i efterhand. Och om det blir en festival nästa år kommer arrangörerna att åläggas att ha ordningsvakter, utsedda av oss,  säger Johan Levin. 

Kuggnäs har varit en återkommande huvudvärk för Nyköpings kommun. År 2001 vittnade skräckslagna Arnöbor om hur sieg heil-rop och gamla nazistiska kampsånger ekade från området under musikfesten. Sommaren 2003 drog åter skaror av invandrarfientliga människor från hela landet till Nyköping. Evenemanget fick sitt nuvarande  namn "Kuggnäsfestivalen". Ett specialkommando från Stockholmspolisen rapporterade efteråt om personer som gjort Hitlerhälsningar och konstaterade att tillställningen var en fest för grupperingar på yttersta högerkanten.  

2019 års Kuggnäsfestival var den fjortonde, med spelningar av band som Hednaljus och Bärsärkarna.

Tidigare SN-journalisten Gunnel Magnusson har genom åren granskat Kuggnäs.

– Jag tycker det är tragiskt att vit makt-musiken och dess följare fortfarande får fritt spelrum ute på Kuggnäs. Uppenbarligen begås fortfarande lagbrott i samband med konserterna. För mig är det obegripligt att ansvariga tjänstemän, politiker och polis väljer att blunda för det, säger hon.

Kuggnäs tillbakavisar uppgifterna i ett mejl: "Det har inte förekommit några dylika hälsningar ni påstår, det är felaktig information i ett förmodat försök att smutskasta festivalen".

Karta: Kuggnäs Motorgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!