Det är full fart inne i den rymliga butikslokalen på Östra storgatan i Nyköping där både NA Svensson och Hemtex huserat genom åren. I Annelie Bjurvalds regi ska de 380 kvadratmetrarna fyllas med exklusiva tyger, garner, sytillbehör och inspiration på hur man kan skapa egna kläder och heminredningsdetaljer.

– Det är oerhört mycket jobb när man börjar från noll, och det gäller att ha idéer på vad man ska fylla lokalen med, säger Annelie Bjurvald som förverkligar sin dröm om egenföretagande efter drygt 20 år som chef på både myndigheter och det privata näringslivet.

Cirka fyra månader har det tagit att starta upp verksamheten som är i aktiebolagsform, och liksom många andra nyföretagare gick Annelie Bjurvald en kurs på Nyföretagarcentrum för att lära sig grunderna i marknadsföring och bokföring.

Artikelbild

­– Att starta eget är något som värkt fram genom åren. Det är det ett stort steg att komma över rädslan att det inte ska funka, men nu är jag jätteglad och ser fram emot att öppna här på Öster som jag tycker har en härlig atmosfär, säger hon.

Enligt färst statistik från Nyföretagarcentrum i Nyköping har nyföretagandet gått trögt första halvåret i Östra Sörmland. I riket har nyföretagandet ökat med cirka 8 procent, men i Östra Sörmland har andelen nystartade företag i stället minskat med 6 procent. Flest företag har startas i Nyköping men procentuellt bäst har nyföretagandet gått i Gnesta, med en ökning på 21,1 procent mot föregående år.