Här öppnar Stadsmissionens nya härbärge

Efter en lång process är det nu klart med adress för det kommande härbärget i Nyköping.

Den tidigare biografen Grand blir lokal för natthärbärge och dagverksamhet efter nyår.

Den tidigare biografen Grand blir lokal för natthärbärge och dagverksamhet efter nyår.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköpings kommun2019-10-17 15:04

– Det känns jättebra, vi har jobbat med det här under ett flertal år och nu faller den sista pusselbiten på plats, säger Tomas Lindroos, direktor på Stadsmissionen i Eskilstuna, som ska driva verksamheten i Nyköping.

Stadsmissionen och Nyköpings kommun har sedan tidigare slutit ett avtal kring ett året runt-öppet natthärbärge samt en ny dagverksamhet för socialt utsatta. Men lokalfrågan har varit en svårlöst fråga, inte minst på grund av de krav som ställs för att människor ska kunna sova i lokalen. 

I somras fanns två huvudalternativ, nu är det klart att det blir den tomma lokalen Brunnsgatan 35, som tidigare tjänstgjort som biograf, nattklubb och konferensanläggning.

–  Just nu pekar allt på den här lösningen och vi har en bra fastighetsägare som vill anpassa lokalen till våra behov, säger Tomas Lindroos.

Stockholmsbaserade fastighetsägaren Huvudgatan fastigheter kommer att hyra ut lokalerna som nu behöver anpassas till det nya ändamålet. Nattetid ska det bland annat finnas plats för tio sovande personer. 

För att ge allmänheten svar på eventuella frågor kring den nya verksamheten så ska ett informationsmöte hållas i november.

–  Vi har haft en lång dialog med Nyköpings kommun om valet av plats. Men frågor kommer säkerligen att komma och därför är det viktigt att vi informerar om vilken verksamhet vi ska bedriva så att folk känner sig trygga med att den är kvalitetssäkrad och professionell, säger Tomas Lindroos.

Han fortsätter:

– Vi har bedrivit verksamhet i Eskilstuna länge och vi ser att det både finns ett behov av verksamheten samt att det finns en förståelse från allmänheten kring att människor som lever i hemlöshet behöver det här stödet. 

Stadsmissionen ansvarar för driften och går in med närmare 2,1 miljoner kronor om året i verksamheten, kommunen står samtidigt för cirka 3,7 miljoner kronor om året för att täcka personalkostnaden. 

Sex personer kommer att jobba inom verksamheten och rekryteringsprocessen är färdig. De kommer att påbörja sitt arbete i Nyköping i december och planen är sedan att öppna lokalerna vid årsskiftet. Vid den tidpunkten kommer samtidigt Träffpunkten att lägga ner deras dagverksamhet. 

–  Vår målsättning är att öppna då, men skulle det vara så att lokalen inte är helt klar så öppnar vi tillfälligt en dagverksamhet någonstans i Nyköping under tiden. Vi ska se till att det finns något i övergången från det att Träffpunkten stänger, säger Tomas Lindroos.

Tomas Lindroos, Stadsmissionen i Eskilstuna.
Tomas Lindroos, Stadsmissionen i Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!