Härbärget välkomnas – men inte där

Efter Stadsmissionens informationsmöte ställer sig grannarna alltjämt frågande: "Är det här rätt miljö för besökarna och varför har information från kommunen och stadsmissionen om etableringen uteblivit."

Lennart Wasseng, Åke Andersson, Tommy Sjöö, Jan Pierrou och Lennart Gunnarsson är alla bosatta på Brunnsgatan där härbärget ska öppna.

Lennart Wasseng, Åke Andersson, Tommy Sjöö, Jan Pierrou och Lennart Gunnarsson är alla bosatta på Brunnsgatan där härbärget ska öppna.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-17 17:31

Grannarna Lennart Wasseng,  Åke Andersson, Tommy Sjöö, Jan Pierrou och Lennart Gunnarsson är alla bosatta på Brunnsgatan mitt i mot Scandic Stora hotellet och lokalen där härbärget ska öppna i februari.

Flera av dem deltog på det öppna infomötet som Stadsmissionen anordnade i torsdags kväll. 

– Stadsmissionen borde vara nöjda för det rådde inte någon tvekan om publikens stöd för verksamheten, ett härbärge är välkommet i stan. Att stämningen på mötet stundtals var upprörd var när framförallt föräldrar till elever på skolan beskrev sin oro över placeringen, säger grannarna och menar att det är ett resultat av den dåliga eller obefintlig information de fått av kommunen.  

I bostadsrättföreningen som de bor i finns 84 lägenheter. Tommy berättar hur förvånad han blev när han slog upp tidningen för några veckor sedan och där och då fick veta att Stadsmissionen skulle öppna i gamla Grands lokaler.

– Vi hade inte fått någon information. Tänk va bra om de hade gjort som hotellet när det skulle byggas om, då blev vi inbjudna till ett samrådsmöte. För precis som då är vi intresserade av hur det här kommer att påverka vår boendemiljö, säger grannarna. 

På mötet informerade Stadsmissionen om att man gjort en riskanalys inför valet av placering.

– På mötet bad jag om att få veta vad den innehöll, men istället för att beskriva den pratade Stadsmissionen om sin verksamhet och om hur de kommer vidta säkerhetsåtgärder för besökare och personal genom att samarbeta med polis och säkerhetsbolag. Hur vi boende kom in i bilden svarade man inte på, säger Tommy.

En av orsakerna till oron för placeringen är enligt grannarna att i föreningensfastigheten finns ett  av Nyköpings största garage där man redan har haft problem med besök från obehöriga och där man behövt rapportera flertalet incidenter till polisen. 

– Klart man funderar på om verksamheten kommer göra att besöken i garaget ökar. 

Grannarna berättar att de under mötet talade med en pappa till ett barn på Västra skolan som var rejält upprörd över valet av plats och som hoppades på att Stadsmissionen skulle tänka om i frågan. 

 – Vi boende är inte lika hoppfulla över att man väljer en annan plats, därför är det viktigt att vi kan försäkra oss om att verksamheten inte orsakar störningar och otrygghet för varken skolan, hotellet eller oss.

Här på Brunnsgatan 35 ska Eskilstuna Stadsmission öppna ett härbärge med dagverksamhet i februari.
Här på Brunnsgatan 35 ska Eskilstuna Stadsmission öppna ett härbärge med dagverksamhet i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!