På en höjd med sjöutsikt bredvid Stavsjögården står de röda trähusen nu färdiga efter en cirka tre år lång process.

– Det har varit utmanande och mycket snubbeltrådar på vägen men vi har nu alltså lyckats, säger Larz Johansson, ordförande för Kiladalens Utveckling AB.

För att få folk att flytta till och stanna kvar på landsbygden gjordes en enkät i Stavsjö för ett antal år sedan, för att se vad folk ville ha och vad de saknade. En viktig fråga som kom upp var att man ville att det skulle finnas prisvärda hyreslägenheter för äldre som inte längre orkade bo kvar i sina hus, men som ändå vill bo kvar i området.

Artikelbild

Då bildades Kiladalens Utveckling AB, man erbjöd boende på orten att teckna aktier och de har i dag 84 lokala aktieägare.

Eftersom många saknade någonstans att handla mat på orten så skapade man den Digitala Lanthandeln, där man beställer mat på nätet från en butik som levererar till ett stort kylrum på orten där man sedan hämtar sin mat.

– Det har fungerat jättebra och vi har nu också skapat en motsvarande mottagning i Ålberga, säger ordförande Larz Johansson.

Planerna på att bygga hyresrätter började med att man köpte den gamla skolan i Stavsjö av kommunen och till det hörde en del tomtmark. I skolan skapade man ett kontorshotell och hyr nu ut till olika företag.

Artikelbild

Med bra planering, visst stöd från staten och förhandling med byggare och banker så lyckades man få finansiering och framförallt ha kontroll på kostnaderna.

– Vi har inte haft några tillkommande kostnader på bygget och det är en av orsakerna till att vi kan hålla en så pass låg hyra säger bolagets vd Gunnar Casserstedt.

Att använda sig av lokal arbetskraft har också varit viktigt.

– Det har varit genomgående under hela processen, att vi valt så många lokala aktörer som möjligt säger Thomas Rodestrand, fastighetschef i bolaget.

Det finns också planer på att bygga fler hus framöver och många har visat intresse för det.

– Det finns de som vill att vi ska bygga och har vi har kö nu för att ha få lägenhet här, säger Larz Johansson.

Eftersom det är ett unikt projekt är det många som visat intresse och vill veta hur man lyckats genomföra det.

– Vi är efterfrågade och har åkt runt i hela landet och haft föreläsningar för kommuner, länsstyrelser och föreningar. Det har varit intressant för andra att få reda på vilka problem finns och hur man gör för att lösa dem, säger Larz Johansson.