850 mellanstadieelever från åtta Nyköpingsskolor fanns på plats för att delta i Skoljoggen som pågick runtom i hela landet i går, med över 2 000 skolor anmälda.

Och ville man inte springa, eller hade hejat färdigt på sina klasskompisar, så fanns det en hel del andra kringaktiviteter att prova på ute på fotbollsplanen. Dragkamp, fotboll (såklart) och någon slags kubb-variant, bland annat.

Men vad går själva Skoljoggen egentligen ut på? Melvin, som går på Rosenkällaskolan förklarar:

Artikelbild

– Man ska samla så många varv som möjligt på 30 minuter. Jag orkade nio, säger Melvin när han vilar ut på läktaren efter 30 minuters löpning.

Han och klasskompisarna hoppas att det kan räcka hela vägen till förstapriset: en heldag på Boda Borg.

En del av löparna hade även klätt ut sig, några kom som tomtar och lucior, andra hade dragit på sig kycklingdräkter. För det låg ju även ett pris i potten för den som hade lyckats med bästa utklädnad under dagen.

Melvin tog uppgiften på allvar och sprang sina nio varv som Jason från Fredagen den 13:e-filmerna.

Artikelbild

Men det var egentligen inte planen…

– Jag ville lämna masken på läktaren, men precis då gick starten så jag hann inte.

Artikelbild

Det är Sörmlands Skolidrottsförbund som arrangerar Skoljoggen och Skol IF lokalt som höll i trådarna på Rosvalla.

Förra hösten drogs Skol IF igång igen på Vittra Kungshagen. Eleverna är själva med och styr aktiviteterna med målet att främja ungdomarnas välmående, engagemang och i slutändan förbättrade skolresultat.

Artikelbild

Nu ligger flera högstadieskolor i Nyköpings kommun i startgroparna för att utbilda elever och starta egna föreningar.

– Alla friskolor har tackat ja och vi har jättemycket på gång. Nu på fredag kommer vi att ha en utbildning för 35 elever plus elever från Södertälje och Oxelösund, säger Leif Dahlström, initiativtagare till Skol IF på Vittra.

Artikelbild

Målet på lång sikt är att skapa bra aktiviteter för Nyköpingsungdomarna varje fredag, genom Skol IF.

– Det handlar inte bara om idrott, det kan lika gärna handla om att hyra badhuset eller hyra biografen. Varje fredag ska ungdomar i Nyköping ha något kul att göra.