Enligt en Novusundersökning gjord på uppdrag av Fastighetsbyrån, har cirka hälften av svenskarna en positiv inställning till att köpa en nyproducerad bostad. Det är en minskning med sju procent från förra året.

– Intresset har gått ned väsentligt. Nyköping skiljer sig inte från övriga landet, säger Håkan Thelin.

Han nämner skärpta amorteringskrav och hög byggtakt som anledningar.

Artikelbild

Anne-Katrin och Calle Ericsson, som tidigare bodde i Gävle, flyttade till Arnö våren 2017.

– Nya projekt är dyrare. Som kund är det svårare att finansiera nyproduktion, eftersom att bankerna inte lånar ut pengar i samma utsträckning som om man köper en begagnad bostad. När det byggs mycket, och det blir fler bostäder att välja på, tar det längre tid att sälja.

Enligt Håkan Thelin började intresset för nyproduktion att avta i Nyköping i slutet på sommaren 2017. Marknaden har även påverkats av att bostadspriserna i Stockholm gått ned.

– Funderar man exempelvis på att köpa nyproduktion i Nyköping, men är osäker på hur mycket man får för sin bostad i Stockholm, avvaktar man.

Sommaren 2017 flyttade Mikaela Nilsson och Baqi Idris tillsammans med deras två små barn från lägenheten i Stockholm och in i ett nybyggt radhus på Arnö.

– Vi hade ingen koppling till Nyköping mer än att Baqi jobbade här. Men vi behövde ha större, och priserna för ett radhus i Nyköping låg på ungefär på en tredjedel i jämförelse med Stockholm, säger Mikaela.

För paret var det ingen självklarhet att köpa nyproduktion.

– Vi behövde flytta omgående, och kollade på alla möjliga alternativ, säger Baqi.

Om Mikaela och Baqi ska flytta i framtiden är det nyproduktion som lockar.

– Även om det är dyrare så känns nyproducerat mer kostnadseffektivt. Man hinner bo ett tag innan något måste bytas ut. Dessutom känns det kul att få välja själv hur det ska se ut och inte anpassa sig efter någon annan, säger Mikaela.

Grannarna Calle och Anne-Katrin Ericsson, som tidigare bodde i Gävle, flyttade till Arnö våren 2017.

– Vi är sörmlänningar från början, och ville flytta närmre släkten. Sommaren 2015 såg vi en annons i SN om att radhusen skulle byggas, så vi skickade in en intresseanmälan och åkte och tittade på området. En kort tid senare bestämde vi oss för att köpa, säger Anne-Katrin Ericsson.

Därefter sålde makarna huset i Gävle där de bott i 44 år, och flyttade till radhuset i Nyköping.

– Vi ville ha något nytt. Det lockade att allt var klart, och vi kände att det var skönt att inte behöva fixa något, säger Calle Ericsson.

Håkan Thelin säger att marknaden för begagnade bostäder just nu är god i Nyköping, vilket kan påverka framtidsutsikterna för nyproducerade bostäder.

– Min känsla säger att läget kommer att bli bättre i höst. Desto bättre begagnade bostäder går, desto bättre går nyproduktion.