För Christina Södling, ordförande i Nyköpings arbetarekommun, är det framför en bild som framträder när hon tänker på Anna Lindh.

– Jag minns hur jag brukade träffa henne och hennes barn på Ica. Hon levde ett vardagsliv precis som vi alla andra, samtidigt som hon var en erkänt duktig politiker både på den internationella och nationella arenan, säger hon.

På tioårsdagen av Anna Lindhs död ordnade arbetarekommunen med kondoleansböcker vid den minnesskulptur som står på Culturum. I år har det inte hunnits med, berättar Christina Södling.

Artikelbild

På Culturum i Nyköping står en minnesstaty över Anna Lindh. På tioårsdagen hölls en ceremoni på platsen men i år hedrade Socialdemokraterna sin tidigare partikollega med en donation till Anna Lindhs minnesfond.

– Det har varit så enormt mycket fokus på valet. I stället har vi gjort en donation till Anna Lindhs minnesfond och lagt ut några minnesrader på vår facebook. Men det blir nog aktuellt med en minnesceremoni på 20-årsdagen, säger hon.

Anna Lindh knivhöggs på varuhuset NK i centrala Stockholm den 10 september 2003. Hennes liv gick inte att rädda utan dagen efter avled hon av sina skador. Mordet chockade människor i hela Sverige och kanske framför allt i hennes hemstad Nyköping.