– Inte är det sossarna. Det förstår jag det, säger Rolf Andersson som sitter och dricker kaffe i samlingsrummet på äldreboendet Betelhemmet, när han ombeds gissa vilket parti som har sitt starkaste stöd på orten.

S är visserligen det största partiet, men hade lägre stöd än i Nyköpings kommun som helhet i förra valet.

– Det är ju inte en sån bygd, det finns inga industrier och så, fortsätter Rolf Andersson.

Artikelbild

Rolf Andersson, Jönåker:– Det är inte en sådan bygd där S är starka, det finns inte någon industri. De andra partierna har skött sig så illa. Jag tror att det går bra för både KD och SD i valet som kommer.

Jönåker med sina knappt 650 invånare utgör huvudorten i valdistriktet Lunda. Här får 934 väljare gå och rösta i kommunvalet i år. 32 personer får rösta för första gången och 270 personer har nått pensionsålder.

Hur det kommer att gå?

Sett till hur det har sett ut tidigare sticker distriktet Lunda ut på så sätt att två partier har sitt starkaste stöd just här. Även SD har nämligen sitt starkaste fäste just här, men vi återkommer till SD längre fram i den här serien.

Totalt 1 261 personer röstade på Kristdemokraterna i Nyköpings kommun i valet 2014. Av dem bodde hela 59 personer i Lunda. Här har Kristdemokraterna sitt absolut starkaste stöd med 7,51 procent av rösterna, jämfört med 3,54 procent i hela kommunen.

Artikelbild

Maja Yokie jobbar på Betelhemmet.– Det är ett väldigt lugnt samhälle, perfekt för familjer.

Här har KD nästan fem gånger så starkt stöd som i ett landsbygdsdistrikt bara ett par mil bort, Råby-Ripsa. Och mer än åtta gånger så många röstade på KD i Lunda som i Västra Brandkärr, det distrikt där partiet har svagast stöd.

Vad det beror på?

Artikelbild

Så här röstade invånarna i valdistriktet Lunda 2014.

Marita Göransson, gruppledare för KD i Nyköping, tror att partiets politik lämpar sig bra för lantbrukare. KD:s förslag att införa barnomsorgspeng, liknande vårdnadsbidrag som fanns tidigare, passar för egenföretagare på landsbygden, säger hon. Men det kan också vara personstyrt, lägger hon till. Och kanske finns förklaringen till att just Lunda sticker ut just där Rolf Andersson sitter och dricker kaffe på Betelhemmet, mitt i Jönåker.

Äldreboendet med plats för 16 personer grundades av Helge Lundborg i Betelförsamlingen, en del av pingströrelsen, för 25 år sedan. Han är död sedan 20 år tillbaka, men gjorde mycket gott för bygden. Det talas fortfarande om honom, berättar Annelie Mattsson som arbetar i köket på Betelhemmet som fortfarande drivs av Betelförsamlingen med sina 40 medlemmar. Helge Lundborg var aktiv i KDS, som KD hette på den tiden.

Artikelbild

Jönåker är en lugn och trivsam ort, men inte så mycket händer här, säger Manja Yokie, Rolf Andersson och Eivor Zetterlund som sitter och fikar på Betelhemmet. Kan förklaringen till KD:s starka stöd hittas här inne?

I dag är Robert Granat pastor i Betelkyrkan. Han förvånas lite över KD:s starka stöd, men säger att församlingens röster skulle kunna påverka i ett valdistrikt.

– Om alla 40 skulle rösta på samma parti har det ganska stor betydelse för ett litet valdistrikt, men jag har ingen som helst aning om vad de röstar på. Om jag spekulerar tror jag att det finns en slagsida mot mitten och höger, men det är inget vi driver i kyrkan.

Artikelbild

Betelkyrkan är en frikyrka som är del av pingströrelsen.

Och visst har Helge Lundborg betytt mycket för bygden, säger han.

– Om man tänker på Helge Lundborg och hans engagemang för bygden, det är möjligt att det har satt sina spår.

Artikelbild

Marita Göransson (KD).

Nära gränsen för KD

I förra valet fick KD 3,54 procent och för att få plats i Nyköpings kommunfullmäktige krävs minst tre procent av rösterna.

Artikelbild

Annelie Mattsson, kokerska på Betelhemmet:– Det är ett lugnt samhälle, lugnt och skönt. Helge Lundborg har gjort mycket gott här, han är känd i bygden. Församlingen driver fortfarande Betelhemmet som han startade. Om han var aktiv politiker kanske det spred sig.

Sedan förra valet har reglerna för valkretsindelning förändrats och kommuner måste inte längre delas in i olika valkretsar om de inte vill. Kristdemokraterna har tillsammans med Liberalerna motionerat om att ta bort valkretsindelningen i Nyköping. Då skulle spärren för att ta sig in i kommunfullmäktige vara två procent.

Men den politiska majoriteten med S, V och MP röstade nej till förändringen och valde att behålla de tre valkretsarna i Nyköping, och spärren är därför kvar på tre procent. Men Marita Göransson, gruppledare för partiet i Nyköping, är inte orolig.

– Vi är så ensamma om vår barn– och äldrepolitik och om att vi vill förstatliga sjukvården, säger hon.

– Jag tror att KD kommer att klara sig både på riks och här. Jag tror också att KD kommer in igen i fullmäktige i Oxelösund och Gnesta.