När SN besöker bygget i Bastenhäll på Arnö är de exklusiva kedjehusen obebodda. Problemet är att husen inte är klara – trots att det ursprungliga inflyttningsdatumet, torsdagen 24 maj, redan har passerats.

– Det var svårare än vi trodde att lösa den här situationen, säger Mikael Karlsson, vd på fastighetsföretaget Maison forte, som har sålt husen till de drabbade privatpersonerna.

Problemen började när huvudentreprenören av bygget, Entreprenadallians i Mälardalen AB, gick i konkurs för ett par veckor sedan. Maison forte bedömde då att de snabbt skulle kunna skriva avtal med underleverantörerna om att färdigställa bygget och trots allt klara inflyttningsdatumet.

Artikelbild

Läs mer:Flytt skjuts upp efter konkursbesked

Men problemen fortsatte: flera av underleverantörerna valde i stället att hoppa av helt och hållet. De hade inte fått betalt av Entreprenadallians för en del av det jobb de redan utfört och nu ville de i stället att Maison forte skulle betala dem, berättar Mikael Karlsson.

– Det är många som drabbas av en sådan här konkurs, bland annat underleverantörer. Men vi kan inte betala dem för jobb som vi redan har betalat för till Entreprenadallians, säger han.

Mikael Sundblad och hans familj tillhör de som nu får vänta på att flytta in i sina nya och fräscha hus. För dem handlar det om en månads väntan, något som Mikael Sundblad tar med ro.

– Vi har bostad till och med sista juni och vi har fått besked om att vi kan flytta in i Bastenhäll den 26 juni. Så det löser sig. Även om det är lite trångt där vi bor nu.

Hur bor ni fram till den 26 juni då?

– Vi bor i en tvåa och vi är tre barn och två vuxna. Så det är svårt att få en stund för sig själv. Som tur är finns det en uteplats och den har varit guld värd.

[fakta nr="1"]

Mikael Sundblad är inte orolig för ytterligare förseningar. Han har varit och besökt bygget och ser hur det går framåt.

– Det trummar på riktigt bra där uppe, så det ska nog lösa sig. Självklart hade det varit härligt att flytta in förra veckan men en månads väntan klarar vi av.

Det var den 16 maj som Entreprenadallians i Mälardalen AB försattes i konkurs av Nacka tingsrätt. SN har försökt att nå företrädarna för bolaget för en kommentar.