Många av Nyköpings förskolor är fulla och det är svårt att få plats. Nu varnar kommunen för att det finns risk att det inte går att hålla garantitiden på fyra månaders väntetid under våren.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att hålla garantitiden, det är vår ambition, men vi ser en risk att det blir en brist på platser under våren, säger Kent Pettersson.

Efter nyår öppnar en ny avdelning på Högbrunn som lättar på trycket något. Men därefter finns behov att ytterligare snabba platser. Därför planerar kommunen att sätta upp tillfälliga moduler främst i innerstan och på Arnö där behovet är som störst.

– Lättast är att börja vid Annagården, där finns föreberett för att dra in el, vatten och avlopp. Men det skulle behövas på Arnö också, säger Kent Pettersson.

Det har talats om behovet av nya förskolor under lång tid i Nyköping. Borde in ha vetat om det här tidigare?

– Jo, det borde vi. Att bygga nya förskolor tar lång tid, men vi borde ha varit tidigare ute med modullösningar, det borde vi.

Nya förskolor ska byggas i Oppeby och någonstans i närheten av Träffen. Det skulle också behövas ny förskola på Arnö, men här finns inga konkreta planer än.

– Det måste till något nytt på Arnö, det är min bild att det även finns behov av en permanent lösning där.

Den som tackar nej till en erbjuden plats på förskola, även om det är på en förskola man inte har önskat, tappar sin köplats. Men enligt Kent Pettersson ska det inte leda till orimliga konsekvenser och den som blir erbjuden en plats alltför långt bort från hemmet ska inte behöva ställa sig längst bak i kön.

– Det får inte bli absurda konsekvenser. Vi vet var platsbristen är och vi arbetar för att få fler platser där.