Låntagare får tillgång till kortfilmer gratis

10 kortfilmer blir tillgängliga för låntagare på Nyköpings, Oxelösunds och Gnesta bibliotek att strömma helt gratis.

Nyköpings stadsbibliotek är ett av biblioteken som har tillgång till filmerna.

Nyköpings stadsbibliotek är ett av biblioteken som har tillgång till filmerna.

Foto: Sandra Nordin

Sörmland2019-10-13 14:02

BTJ som är ett företag som levererar medietjänster till bibliotek har även filmströmningtjänsten Viddla. Bibliotek som är anslutna till strömningstjänsten erbjuder sina låntagare möjlighet att strömma filmer. Efter den 11 oktober har utbudet ökat och nu finns fler kortfilmer tillgängliga. Filmströmningstjänsten är gratis för alla låntagare men det brukar finnas en lånegräns på ungefär fem filmer per månad. 

Det är i samarbete med Film Stockholm som Viddla ger kortfilmsproducenter en möjlighet att få större spridning på sina filmer. 10 kortfilmer finns att strömma och kommer inte att kosta något för biblioteket att erbjuda sina låntagare. Staffan Dykes som är produktägare på Viddla berättar om initiativet.  

– Film Stockholm jobbar för att unga filmskapare ska få möjlighet att vara kreativa och producera film och då är det vanliga att man producerar kortfilm. Det som den här regionen har saknat är en plattform där kortfilmsskapare kan få komma ut till en bredare publik.10 kortfilmer som visas i samband med filmfestivalen Stock motion kommer därför att finnas tillgängliga på Viddla. 

Kortfilmerna kommer att vara tillgängliga att strömma gratis under minst ett år. Staffan Dykes tror dock att många inte vet om att det finns en gratis strömningstjänst som är tillgänglig.

– Man kan inte ta för givet att folk förstår att kommunen via biblioteket kan erbjuda en sån fantastisk grej som en filmströmningstjänst och hur enkelt den fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om