Länsstyrelsen fick tips om missförhållandena på gården och djurskyddsinspektörerna gjorde en oanmäld kontroll. De noterade hur magra kvigor och kalvar stod i det förorenade kostallet, flera av ungdjuren var extremt magra och hade förväxta klövar.

– Vi pratade med lantbrukaren som skulle byta foder och ge djuren extra tillägg. Men när vi kom tillbaka efter två veckor var djuren ännu magrare, sade djurskyddsinspektören som vittnade under rättegången.

I en box låg en död kalv – enligt den veterinär som inspekterade gården kan den ha dött av svält. Veterinären kontrollerade samtliga kvigor och noterade att i princip alla var på tok för magra.

– Det är självklart att de lidit. De måste ha svultit en tid, sa veterinären.

Enligt lantbrukaren har djuren utfodrats enligt en foderstat som räknats fram av husdjursföreningen Växa.

– Jag har anlitat dem sedan jag tog över gården för snart 20 år sedan. När jag märkte att djuren hade dåligt hull gjorde de om utfodringsplanen och vi bytte till kraftigare ensilage och högre kraftfodergivor. Det var i samma veva som länsstyrelsen gjorde kontroll, sa lantbrukaren.

På gården finns ett 40-tal mjölkkor som gick ute och bedömdes vara i gott hull vid inspektionerna. Det ska dock ha varit lortigt i mjölkrummet liksom i kostallet. Veterinärerna beskriver djurens levnadsmiljö som fullständigt oacceptabel.

Lantbrukaren svarade lågmält på frågorna och medgav att djuren varit magra och att det var lortigt i vissa boxar.

Men om inspektörerna kommit vid en annan tidpunkt hade det sett annorlunda ut? frågade advokaten.

– Ja jag hade inte hunnit göra rent. Men jag halmar varje dag och högtryckstvättar två gånger per år.

Det var snubblande nära att länsstyrelsen omhändertagit djuren men valde att avvakta eftersom en anhörig och en "bondekompis" från LRF lovat hjälpa till att få bättre ordning på gården.

Lantbrukaren är åtalad för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

– För mig räcker det att titta på bilderna för att se att djuren har lidit, säger åklagare Klas Engdahl.

Domen kommer om en vecka.