Det var i slutet av oktober som SN skrev om att den omdiskuterade franchisekedjan Lion Bar planerar att öppna i Nyköping igen. Ett syskonpar från Nyköping visade SN:s utsände runt i den gamla biljardhallen på Östra Storgatan 10 mitt under totalrenoveringen.

Lion Bar tvingades i februari 2019 bomma igen sin restaurang på Västra Storgatan i Nyköping i samband med att man blev av med serveringstillståndet. Orsaken då var bolagets skatteskulder och tidigare missförhållanden i verksamheten.  

I artikeln uppgav Lion Bars franchisegivare Daniel Bisse att man den gången hade haft ”en oseriös krögare som hade problem privat. Vi har gått på några smällar för att vi varit för ivriga med att etablera nya ställen. Nu är det svårare att bli franchisetagare hos oss”, berättade han då.

I slutet av juni 2019 ansökte de nya krögarna om serveringstillstånd för lokalen. Men enligt kommunens alkoholinspektör fanns det några frågetecken kring bland annat finansiering, som har gjort att beslutet dragit ut på tiden.  

Under tiden har renoveringen av lokalen pågått med målet att öppna till jul.

Nu blir det inte så.

Den 3 december beslutade kommunens socialutskott att avslå ansökan om serveringstillstånd. Nämnden anser att de sökande inte uppfyller lagens krav och hänvisar till 8 kap 12 paragrafen alkohollagen (2010:1622). Enligt lagen får serveringstillstånd endast meddelas den som visar att han eller hon med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden, samt omständigheterna i övrigt, är lämplig att utöva verksamheten samt att verksamheten kommer att drivas i enlighet med de krav som ställs upp i denna lag. Detta anser man inte att krögarna uppfyller.

Lion Bars franchisegivare Daniel Bisse blir chockad när SN meddelar beslutet och frågar hur det kunde bli så här igen.  

”Va? Vem har sagt det till er? Vi har inte ens fått svar!” Skriver han i ett mejl till SN, innan han ringer upp.  

Ni har tidigare beskrivit för SN att ni blivit noggrannare med att välja franchisetagare, hur kunde det här ske? 

– Vi är nöjda med krögaren som vi hittat, vi vet inte var det gått fel.   

Vad händer nu med Lion Bar i Nyköping? 

–  Vi kommer öppna ändå, vi har andra franchisetagare som är redo för att ta över, så det här kommer inte att påverka Nyköpingsborna, säger han. 

SN har försökt att nå krögarna för en kommentar, men utan framgång.