Klockan 08.00 på söndagen öppnade vallokalerna runt om i Sverige. På förmiddagen och runt lunchtid köade många Nyköpingsbor utanför vallokaler i centrala delar av staden.

Vid Östra skolan stod Sara Pettersson och hennes mamma AnneBritt Larsson. De hade precis varit inne i skolans matsal och röstat. För Sara Pettersson, som fyllde 18 år i mars, var det första gången.

– Det känns väldigt bra att ha röstat. Jag har läst på innan valet och vi har diskuterat mycket i skolan, så jag kände mig säker när jag röstade.

Artikelbild

Nimco Ibrahim röstade på Långbergsskolan. – Det kändes spännande och bra eftersom att jag röstade för första gången, säger hon.

Både AnneBritt Larsson och Sara Pettersson tycker att det är viktigt att rösta.

– Det är jätteviktigt att vara med och påverka och ta del av den demokrati som vi har i Sverige. Det är både en skyldighet och en rättighet som vi måste ta vara på, säger AnneBritt Larsson.

Sara och AnneBritt kommer att följa bevakningen av resultatet i valet senare under söndagskvällen.

– Det är spännande att göra det varje gång det är val, men i år är det lite extra spännande med tanke på att utgången känns oviss, säger AnneBritt.

Artikelbild

Linda och Marcus Augustsson var eninga om att det är viktigt att rösta. På söndagsförmiddagen klev de in på Långbergsskolan för att rösta tillsammans med barnen Juni och Atlas.

Margareta och Stig Andersson köade för att få komma in i skolmatsalen för att få lägga sina röster.

– Det känns bra. Vi är vana vid att rösta så det är inga konstigheter, säger Margareta.

Artikelbild

AnneBritt Larsson och Sara Pettersson röstade i Östra skolans matsal. De kommer att följa bevakningen av valresultatet under kvällen. – Det ska bli spännande och vi får kanske räkna med att vara lite trötta i morgon, säger AnneBritt.

För Margareta och Stig Andersson är det närmast tradition att rösta just på valdagen.

– Vi har i princip alltid röstat på valdagen förutom något år när vi inte hade möjlighet eftersom att vi var bortresta. Då förtidsröstade vi istället, säger Stig.

Både Margareta och Stig var säkra på hur de ska rösta.

– Jag kommer att rösta så som jag alltid har röstat, säger Margareta Andersson.

Långbergsskolan stod också öppen för röstning under söndagen. Där befann sig Linda och Marcus Augustsson tillsammans med sina barn Juni och Atlas. Även de påpekade att det är viktigt att rösta.

– Rösta är det viktigaste vi kan göra som samhällsmedborgare. Jag har inte haft så svårt att bestämma mig för vad jag ska rösta på, men jag har förstått att många har funderat fram och tillbaka inför det här valet. I år känns valet lite mer ödesmättat i jämförelse med tidigare år, säger Marcus.

Linda Augustsson berättar att hon har haft svårt att bestämma sig för hur hon ska rösta.

– Jag har vacklat fram och tillbaka och bestämde mig faktiskt i morse.

Nimco Ibrahim röstade också i vallokalen vid Långbergsskolan på söndagen.

– Jag röstade för allra första gången. Det kändes både bra och spännande.

Nimco kände sig säker på sin röst.

– Jag hade bestämt mig när jag kom hit, så det var inte svårt att veta hur jag skulle rösta. Men tidigare har det känns lite rörigt, så jag har läst på för att kunna känna mig säker på mitt val.

Kring lunchtid på söndagen kom Robin Jakobsson gående för att ställa sig i den flera meter långa kön till vallokalen vid Träffen.

– Demokrati är viktigt och därför är det viktigt att rösta. Med tanke på det politiska klimatet har jag haft flera funderingar kring hur jag ska rösta i år, än vad jag haft tidigare år.