Det var när arrangörerna såg en nazistisk banderoll med rubriken "Vi är folket", som idén till "Vi är Nyköping" föddes, berättar Adam, en av personerna i gruppen.

– Vi ville visa nazisterna att de inte alls är folket. Det är vi som är folket här i Nyköping. Vi tror på öppenhet och tolerans och vi är fler, säger han.

Vi är Nyköping är huvudarrangör till den manifestation som hålls på Stora torget på nationaldagen, men en rad lokala organisationer har gett sitt stöd till initiativet på gruppens hemsida.

RFSL, SSU, Toleransprojektet, Nyköpings bibliotek och Brandkärrs fritidsgård, är några av organisationerna som stödjer initiativet.

– Det känns jätteroligt att gensvaret har varit så positivt, säger Adam.

En grupp som medverkar är Clowner mot nazism. Grundtanken med clownerna är att möta hat med kärlek och humor, berättar Sara Leifsdotter, en av medlemmarna.

– Det kan kännas ganska mörkt när nazister tågar på gatorna i våra städer. Med vår närvaro hoppas vi sprida lite ljus, säger hon.

Har ni några indikationer på att nazister kommer att dyka upp i samband med manifestationen?

– Det finns alltid en risk, säger hon.

Clowner mot nazism föddes i samband med att nazister 2016 fick tillstånd att demonstrera på 1 maj i Borlänge. Sedan dess har gruppen synts vid olika nazistdemonstrationer.

– När nazister demonstrerade på 1 maj i Ludvika nu i år, var vi hundra clowner på plats.

– Vem som helst kan vara en clown mot nazism. Det är bara att komma på nationaldagen. Vi har med oss smink och extranäsor om man behöver, säger Sara Leifsdotter.

Vi är Nyköping hoppas på en bred uppslutning.

– Det ska vara en familjevänlig manifestation med allt från barnvagnar till rullatorer och picknickkorgar, säger Adam.

Fotnot: Adam vill inte medverka med sitt efternamn