Manifestationen är en del av en protest som pågått i hela EU 4-8 oktober. Protesten riktar sig mot det avtal "Joint Way Forward" som EU slöt med Afghanistan 2016. Ett avtal som EU har för avsikt att förlänga nu i oktober.

Återtagandeavtalet innehåller löften från Afghanistan att ta emot och skydda utvisade och skrevs samtidigt som EU lovade ett stort bistånd till just Afghanistan. "Joint Way Forward" har fått mycket kritik då det menas att unga afghaner tvångsdeporteras tillbaka trots svår väpnad konflikt.

Kajsa Olsson-Gustaver var en av arrangörerna till manifestationen i Nyköping.

Artikelbild

Kajsa Olsson-Gustaver, Yunes Adineh och Osta Amiri.

– Vi är trötta på att man låtsas att det är säkert i Afghanistan. Det är det inte, sa hon och hänvisade till den senaste rapporten som FN:s flyktingorgan UNCHR publicerat.

Under manifestationen talade Marco Venegas (MP), Martina Hallström (C), Yunes Adineh och Osta Amiri. Yunes Adineh kom som ensamkommande 2009 och bor i Nyköping. Förutom att tala till politikerna, vände han sig direkt till de afghanska ungdomarna som kommit för att delta i manifestationen.

– Jag vet att många av er har potential och förmågor. Så tappa inte hoppet och visa vad ni går för. Jag vet vad ni går igenom och ni befinner er i väldigt tuff situation. Men runt om er finns massor med människor som har hjärtan av guld och de kommer stå vid er sida till slutet, sa han.