Misstänks ha sökt gymnasiet på falskt betyg

En 16-åring misstänks ha använt ett förfalskat betyg för att försöka komma in på Nyköpings gymnasium. Flickan har åtalats men nekar till brott.

En flicka åtalas för att ha använt ett förfalskat slutbetyg från nian då hon sökte till gymnasiet.

En flicka åtalas för att ha använt ett förfalskat slutbetyg från nian då hon sökte till gymnasiet.

Foto: Jessica Gow/TT

Nyköpings kommun2019-11-14 16:43

Enligt åklagaren har flickan visat upp ett falskt betyg för skolan. Ett F (underkänt) blev ett E (godkänt). Syftet ska ha varit att få börja på ett nationellt program där det krävs godkänt i vissa ämnen. 

Skolan har anmält den misstänkta förfalskningen. Enligt anmälan hade flickan underkänt i engelska och fick därför inte börja ett nationellt program.  Hon ska då ha visat upp sitt slutbetyg för studie- och yrkesvägledaren som konstaterade att flickan hade de betyg som krävdes och korrigerade antagningen. 

Men personalen på antagningskansliet blev misstänksamma och kontaktade högstadieskolan som flickan gått på. Där bekräftades att det slutbetyg som flickan visat upp inte stämde. 

Brottet rubricerades inledningsvis som urkundsförfalskning men åklagaren påstår inte att flickan själv har förfalskat betyget. Åtalet gäller att hon ska ha använt sig av det förfalskade betyget. Vid en första anblick är det lätt att missa att bokstaven F är manipulerats till ett E. 

Enligt stämningsansökan nekar flickan till brott. Hon kommer att förhöras vid rättegången i Nyköpings tingsrätt om någon vecka. Den skolanställda som tog emot och scannade in det förfalskade slutbetyget och skickade det till gymnasieantagningen ska också höras under rättegången. 

Brottet ska ha begåtts någon gång mellan den 1 augusti och 30 september och enligt åtalet fanns det "risk för att handlingen skulle uppfattas som äkta".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!