Han var med när Skolinspektionen föredrog ärendet under tisdagen.

– Det är väldigt allvarligt och som jag har förstått det är en miljon kronor mycket i dessa avseenden, säger han.

– Det ska inte gå så här långt är den första känslan man får.

Han tycker inte att det är konstigt att skolor då och då får ett nedslag men omfattningen av kritiken är i detta fall något helt annat.

– Det är så mycket. Det är nedslag på alla sex områden de tittar på, säger han.

Söderblom tror att omsättningen på rektorer och lärare är huvudsaken till den uppkomna situationen, som dessutom inte är ny. Redan 2014 riktades allvarlig kritik mot skolan.

– Min bild var att punkterna åtgärdades under ett par år men att man sedan fallit ner i samma problem igen. Något i strukturen fungerar inte.

Petter Söderblom kan konstatera att de flesta punkter ligger på rektorsnivå men att det yttersta ansvaret för att skolan fungerar ändå faller på Barn- och ungdomsnämnden och kommunstyrelsen.

– Förutsättningarnas måste finnas för att driva en attraktiv skola på landsbygden.

Han ser också att Barn- och ungdomsnämnden, där han själv är andra vice ordförande inte har följt ärendet tillräcklig. Kent Pettersson (S) är ordförande.

Söderblom berättar att en punkt precis har infört som heter "nuläge" som förhoppningsvis gör att politikerna ska agera tidigare om liknande problem uppstår. Söderblom utgår ifrån att alla brister nu snabbt åtgärdas för alla elever ska få en trygg skolgång.

– Skolan ska fungera. Det är inget snack om den saken, säger han.