Nyligen beslutades att Stigtomtaskolan ska byggas ut och häromdagen presenterade den rödgröna majoriteten sina planer på att bygga ut Bryngeltorpsskolan.

– Ännu ett enskilt besked om en skola och nu är Oppeby uppe också, förvisso bara en förstudie, men ändå. Skolan behöver ett helhetsperspektiv, säger Anna af Sillén.

Den här popcornpolitiken som Socialdemokraterna har i skolfrågan

Hon kallar majoritetens styre för popcornpolitik för skolan.

– Det är inte ett ansvarsfullt agerande, den här popcornpolitiken som Socialdemokraterna har i skolfrågan, med ett förslag här och ett förslag där.

För mer än ett år sedan lade Moderaterna en motion med förslag om att ta fram en strategi för skollokaler som inkluderar såväl förskolor som grund- och gymnasieskolor. En strategi behövs för att se till att rätt satsningar görs som garanterar bra skolmiljöer, anser partiet. Strategin bör vara blocköverskridande och bör innefatta både friskolor och kommunala skolor, enligt förslaget.

– Vi skrev den här motionen för mer än ett år sedan och den är fortfarande obesvarad. Det är oseriöst av den styrande majoriteten att inte öppna upp för samtal med oppositionen.

Anna af Sillén anser att den politiska majoriteten saknar långsiktighet i sina beslut om skollokaler och hade gärna varit med i samtal om framtiden för Nyköpings skolor.

– Vi vill se en långsiktighet och ett samtal mellan blocken så att skolan får lugn och ro. Vi vet att skollokalerna är maximalt utnyttjade och behovet är stort och kommer att bli ännu större.