Nattlig polisinsats vid kursgård

Flera polispatruller beordrades till en kursgård utanför Nyköping sent på fredagskvällen. En kvinna ska ha hållits kvar mot sin vilja och polisen närmade sig huset med stor försiktighet.

Arrangörerna hade hyrt kursgården i fem dagar. Enligt polisen var det svårt att få kontakt med deltagarna  på kursen. "De betedde sig märkligt,  säger polisens presstalesperson" Erik Terneborn.

Arrangörerna hade hyrt kursgården i fem dagar. Enligt polisen var det svårt att få kontakt med deltagarna på kursen. "De betedde sig märkligt, säger polisens presstalesperson" Erik Terneborn.

Foto: Jessica Gow/TT

Nyköpings kommun2019-11-18 19:13

–  Kvinnan hade lyckats ta sig ut då vi kom fram. Det pågick någon slags kurs och enligt uppgift skulle deltagarna inte få lämna byggnaden på fem dagar, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

Åtminstone fyra polispatruller larmades ut till kursgården. Poliserna hade inledningsvis vissa svårigheter att lokalisera den exakta platsen och väl framme hade patrullerna uppenbara problem att få grepp om situationen.  

–  Det verkar handla om någon typ av healing. Det var svårt att få klarhet men det var mycket rökelse och örter. Jag vill understryka att folk får göra vad de vill så länge det inte är olagligt, säger Terneborn.

Anledningen till den stora polisinsatsen var misstankarna om olaga frihetsberövande men i nuläget har ingen förundersökning inletts om det. Kvinnan som larmade polisen fick polisens hjälp att ta sig därifrån. 

Ett 20-tal personer var i lokalen. Under flera timmar försökte polisen få grepp om läget och lämnade kursgården först vid halvfyratiden på lördagsmorgonen. 

– Personerna som var där kom från flera länder. Det var någon typ av organisation som ordnat en slags internationell retreat. Det var svårt att få folk att prata med oss men till slut hittade vi en arrangör, säger Erik Terneborn.

En person i sällskapet, en kvinna i 25-årsåldern, misstänks för ringa narkotikabrott.

– Vi har gjort vårt yttersta för att ta reda på att det inte pågick något annat brottsligt, säger Terneborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!