Vid kvart över nio hade de första brandbilarna precis kommit till platsen. Först på plats var beredskapsbilen från Nävekvarn, sedan anslöt styrkor från Nyköping, Kvarsebo och Tystberga.

– Vi har omkring åtta brandbilar på plats. Det är torrt i mark men tack och lov så blåser det inte, sade räddningsledaren Andreas Blomquist.

Kustbevakningen flög över platsen och konstaterade att man hade en brandhärd på 50x70 meter, och att branden efter en stund var under kontroll.

– Vi vet att vi har inringat hela branden och just nu fokuserar vi på att släcka den, berättade räddningsledaren Andreas Blomquist under insatsen.

Ove Gabrielsson, boende på gatan, såg branden när han var på väg tillbaka från sin morgonpromenad och ringde direkt till brandkåren som var på plats efter cirka en halvtimme.

I huset närmast branden satt Herman Hilborn och spelade datorspel när grannen kom förbi och berättade att det brann, tillsammans gjorde de sitt bästa för att släcka branden.

– Om grannen inte hade kommit förbi så hade jag märkt branden på tok för sent. När vi började spruta med trädgårdsslangen så hade det spridit sig så mycket att det redan var för sent. Men vi kunde hindra att altanen och den stora tallen som står intill fattade eld, sade han.

Herman, som till en början var chockad, sprutade sedan med vattenslangen tills brandkåren kom och fortsatte även en stund därefter.

– Nu är det skönt att stå lite på sidan av men jag hoppar in om det behövs, sade Herman Hilborn och tog en paus för att dricka vatten.

Även om det brann nära bostäder, fanns inget behov av evakuering. Tjugo i elva på förmiddagen hade styrkorna på plats omringat branden och kunde lägga all kraft på att släcka den.

Polisen var på plats vid halv tolv-tiden och enligt polisens presstalesperson, Erik Terneborn, har det kommit in en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.