Nedcabbat var onsdagens tema när Automobilsällskapet bjöd in till säsongens femte hamnträff. Allt från jättestora amerikanare till den lilla sportbilen MGB rullade in i Nyköpings hamn när 180 bilar tog plats längst piren och på gräsytan intill.

– Det är roligt att träffa folk och sparka däck, säger Per Liljekvist som kommit från Trosa i sin Mercedes Benz 170 SA cabriolet av årsmodell 1950.

Bilen, som bara är fyra år yngre än Per själv, har varit i familjens ägo sedan 1980-talet.

Artikelbild

Vackra originaldetaljer på den 87 år gamla bilen.

– Det finns en kamratskap bland veteranbilsägare, man kan diskutera problem och tipsa om vart man kan hitta gamla reservdelar, fortsätter Per.

Med problem menar han framförallt att det är svårt att hitta originalreservdelar till gamla och ovanliga bilar.

Flera bilar hade pyntats med rosor och alla var blänkande rena. Entusiastiska besökare gick runt och tittade under motorhuvar och här och där konstaterades det att "det ser tillförlitligt ut". Flera häpnades över att man lyckats hålla många av bilarna i så bra skick.

Hamnträffen lockade även yngre besökare. Lukas Johnsson, 11, gick förbi en MG TD och konstaterade att den hade riktiga lowrider däck. Själv vill han ha en likadan bil som sin pappa, en Corvette.

Artikelbild

En av kvällens största bilar, en Ford Skylainer från år 1959.

– Det är coolt att bilarna är så annorlunda från dagens bilar, säger Lukas som fått upp ögonen för en röd, liten, skärmlös Lotus från 1983.

Kvällen bjöd också på en bilparad och "kvällens fordon" utsågs. Det fanns inget pris för kvällens äldsta bil men SN lyckades hitta en A-Ford Cabriolet 68B från 1931, en bil som såg ut att komma direkt från ett bilmuseum. Bilen gick som raggarbil i Stockholm på 50-talet och legat isärsågad på en vind i Sundsvall. Ägaren Kenneth Andersson köpte den 1986 och helrenoverade den under tio år och i dag är alla delar originaldelar, till och med kofferten som fungerar som extra bagageutrymme.

Artikelbild

Kvällens äldsta bil, en A-Ford Cabriolet från 1931 var en riktig publikmagnet. När SN frågar föraren Kenneth Andersson hur den håller så bra skick, svarar han "Det är bara att putsa". Bredvid honom sitter hans fru Ulla Andersson.

– Damerna brukar säga att den ser ut som en liten karamell, säger Kenneth Andersson som vanligtvis har bilen hemma i Norsborg.

Hamnträffarna fortsätter med olika teman varje onsdag fram till 22 augusti, ingen föranmälan krävs.