Det klapprar av hovar mot asfalt och då och då avbryts intervjun av ett högt gnäggande från hästen Alice. Emma Norén håller i tömmarna och berättar att de startade från Sjösa på tisdagsmorgonen och nu, när det gått några timmar är de halvvägs till Helgö.

– Vi sov på Sjösa IP natten till tisdagen och startade resan här. Slutdestinationen är Tyresta gård i Haninge där vi planerar att anlända på fredag. Sedan är det Nordsvenska hästens hästdag där under lördagen, berättar hon.

Varför gör ni det här?

Artikelbild

De tio ekipagen, som kommer från olika delar av Sverige och Norge, fick många glada tillrop när de lämnade Sjösa på tisdagsmorgonen.

– Initiativtagarna Stefan och Kathe Nilsson förlorade sin son i cancer 2006 och fick ett väldigt stöd av Barncancerfonden då. Nu samlar vi både in pengar till Barncancerfonden och gör lite reklam för den nordsvenska hästen. Stefan och Kathe föder själva upp nordsvenska hästar och tyckte att det här var en lämplig grej att göra, fortsätter Emma Norén.

Sagt och gjort. Nu rullar alltså tio ekipage med hästar och lastade vagnar genom Sörmland. Fyra dagar beräknar de att resan tar och övernattningen sker i militärtält – eller som förr – under vagnarna. Det är 1920-talsstuk på hela foran, som transporten med häst kallas.

– Det här var vanligt ända in på 1920-1930-talen innan gods började transporteras med tåg och lastbil. Foror gick till marknader eller när det skulle fraktas saker från olika delar av landet. Ofta kunde en kusk själv ha hand om 6–7 ekipage. Han körde först och så följde de andra hästarna efter med sina vagnar, berättar Norén.