Den här sommaren har suget över att ta sig ut i skärgården varit stort. Kjell Andersson har tuffat ut med Fiskeskär i 24 år, men aldrig har besöksintresset varit så stort som den här sommaren.

– Bästa sommaren någonsin. Det har varit så stort tryck att jag fått tagit hjälp av en kompis, som också har fiskebåt för passagerare, säger Kjell Andersson.

Han uppskattar att uppemot 600 passagerare i sommar tagit plats på Fiskeskär och hans kamrats båt till öarna Beten och Äspskär, som trafikeras dagligen under sommaren.

Artikelbild

Nyköping har blivit med turbåt igen. Annette Hansell är kapten på turbåten Svea, som trafikerar skärgården. När hon presenterade planerna för kommunen i våras var intresset ljumt, men hon kastade loss ändå.

Kjell Andersson har gott stöd av Oxelösunds kommun.

Det har inte Annette Hansell. När hon i våras presenterade sina planer var kommunens intresse ljumt, förklarar hon. Nyköping har under flera somrar stått utan turbåt till skärgården – och torde vara en av få kuststäder utan någon som helst regelbunden turtrafik.

Responsen från intresserade har varit god, trots lite oregelbundenhet i avgångar, förklarar Annette Hansell. Till vardags arbetar hon som matros på en av Göta kanalbåtarna.

Hon började sina skärgårdsturer i juli och räknar med att köra till slutet av augusti. Turerna utgår från Nyköpings hamn och går via Långskär till Svärdsklova och tillbaka.

Den omgjorda fiskebåten Svea rymmer tolv passagerare och gör makliga sex knop.

– Det skulle vara kul att köra i lite större skala, men då behöver jag stöttning, säger hon.

Kjell Andersson tycker att Nyköpings och Oxelösunds kommuner kunde gå samman om en större turbåt, som kunde trafikera båda städerna och dess skärgårdar.

– Det finns ju ett intresse av att åka ut i skärgården, säger han.