Tidigare i år skrev SN om att bryggeriet Nils Oscar hade inlett ett samarbete med Warbro Kvarn i Sköldinge. Tillsammans släpper de en serie öl bryggt på det unika maltkornet Balder. Då sade Ida Lindberg Klausen, marknadsansvarig på Nils Oscar, att hamna bland de tio bästa vore en vinst i sig. Något som nu alltså står klart.

– Det känns bra av flera anledningar. För det första är vi väldigt nöjda med den öl som vi tagit fram. Den har blivit precis som vi ville och malten som kommer från Warbro kvarn sätter verkligen sin prägel på ölen. Det känns också jätteroligt att få åka ned till Tyskland och delta i finalen.

Hon menar att topp tio-placeringen ger en stor möjlighet att träffa andra ölintresserade från hela världen. Men även att få servera och marknadsföra tävlingsölet. Hur stora chanserna är att vinna vågar hon dock inte svara på.

– Men vi har fått väldigt fin feedback. Särskilt kring det faktum att vi samarbetar med ett mälteri. Som i sin tur har en nära relation med de bönder som odlar kornen vi sedan använder. De verkade väldigt imponerade över samarbetet mellan odlare, mältare och bryggare.

Bryggeriet hoppas att Kellerbier ska tas emot så bra av konsumenterna att det kan bli en återkommande vara i sortimentet. Ida Lindberg Klause säger att de även vill fortsätta samarbetet med Warbro Kvarn.

– Vi är kända för att göra maltdominerande öler. Vår bryggmästare är också en av landets bästa på lageröl. Jag vet att det är en av anledningarna till att Warbro ville samarbeta med oss i den här tävlingen. Tanken är att vi ska testa oss fram och göra lite olika varianter med deras malt.