För den som kör förbi på gamla riksettan ser den anrika vägkrogen ut på precis samma sätt som den gjort de senaste åren: den röda färgen på träpanelen har flagnat och lyktstolparna lutar betänkligt.

Men den som går in genom entrén förstår snart att förfallet har stoppats och vänts till sin motsats. Korridorerna i det gamla motellet är överbelamrade med verktyg och material. Ett febrilt arbete med att rusta upp byggnaden pågår.

– Vi bygger om de gamla motellrummen till ettor. Tanken är att företag ska hyra ettorna och låta inhyrda entreprenörer bo i dem, berättar Daniel Åhlin, ägare till Tuna motell AB och DÅ elektriska.

Artikelbild

Varje etta kommer att utrustas med ett eget litet kök. Så här ser det ut i en av de färdigrenoverade ettorna.

Det känns speciellt att renovera en så anrik byggnad som Tuna motell, medger han. Många Nyköpingsbor har egna minnen från vägkrogens storhetstid och nyfikenheten på vad som händer i lokalerna är stor.

– Jag har själv barndomsminnen härifrån. Min farmor bodde i Enstaberga och som grabb brukade jag och mina kompisar cykla hit och handla godis.

– Så visst känns det speciellt att renovera här. Jag vill ju inte förstöra något utan tvärtom göra något bra, säger han.

När det väl är dags att börja renovera byggnadens utsida kommer därför den nya träpanelen att målas i samma röda färg som Tuna motell alltid har haft. Och de vägg- och takmålningar som finns i den gamla vägkrogen ska så långt som möjligt också bevaras.

Artikelbild

Toaletterna är helkaklade.

– Det är tanken. Målningarna har hållit förvånansvärt bra, jag tror att vi kan bevara dem.

Det har gått ett halvår sedan Daniel Åhlin köpte Tuna motell. Renoveringen började omedelbart och i dag är 13 av rummen redan klara. Jämfört med hur rummen såg ut innan renoveringen, ger de ett nästan lyxigt intryck. På golven ligger klinkers, det lilla köket har en spis med touchknappar och toaletterna är helkaklade.

Artikelbild

När han var barn cyklade Daniel Åhlin ibland till Tuna motell för att köpa godis. Då kunde han aldrig tänkas sig att han en dag skulle äga fastigheten och bygga om den till ett kortidsboende. Om två tre år kommer det sannolikt att finnas ett 50-tal ettor i byggnaden.

Men smakar det så kostar det. Notan för varje rum har slutat på 300 000 kronor.

– När vi köpte tänkte vi att renoveringen skulle gå på tio miljoner kronor. Men vi landar nog på runt 15 miljoner kronor. Som tur var är efterfrågan på den här typen av boenden riktigt stort.

Artikelbild

Det tog bara någon dag efter det att Daniel Åhlin annonserat i SN, så var nio av de 13 färdigrenoverade rummen uthyrda. Nu ser det ut som att kommer att tvingas tacka nej till en del förfrågningar.

[fakta nr="1"]

Artikelbild

Daniel Åhlin och kollegan Ann-Christine Westerberg ser över det sista i en av de färdiga ettorna.

– Med tanke på att projektet blev dyrare än beräknat är det skönt att det redan har börjar trilla in pengar, konstaterar Daniel Åhlin.

Förutom de 13 färdiga ettorna byggs ytterligare 12 rum just nu om till ettor. När dessa ettor är klara återstår det att ta ställning till vad som ska hända med den del av byggnaden där den gamla krogen ligger.

Artikelbild

Daniel Åhlin

– Sannolikt kommer vi att bygga ettor där också, det skulle kosta alldeles för mycket att renovera köket. Men man vet aldrig. Om någon hör av sig och vill hyra restaurangen och är villig att rusta upp den, så kanske.

Det mest sannolika scenariot är att Tuna motell om två tre år består av runt 50 ettor, som hyrs ut till olika företag, tror Daniel Åhlin. Men även om det är ytterst osannolikt, kanske den sista köttbullsmackan trots allt inte har gjorts på Tuna motell.