Nya länsmuseets historia började för tio år sedan. Dåvarande museet, konsthallen i Nyköping, var uttjänt och arbetsmiljön undermålig och lokalerna för små. Dåvarande politiska majoriteten i landstinget med nuvarande riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) i spetsen sa ja till att bygga om museet för 36 miljoner kronor. Socialdemokraterna var av annan åsikt och Britta Bergström (S) sa "just nu har landstinget inte ens råd med sjukvården och då ska vi inte skaffa oss nya kostnader".

Det blev maktskifte och Socialdemokraterna stoppade museiplanerna.

Men tre miljoner kronor hann rulla i väg till arkitekter, konsulter och projektering.

Socialdemokraterna ändrade snart inställning och en ny fastighet utkristalliserades till nytt museum vid hamnen i Nyköping. Fastigheten skulle hyras, men i stället köpte landstinget fastigheten för 22 miljoner kronor. Dessutom betalades åtta miljoner kronor för genomgång av fastigheten, som visade sig vara i mycket större behov av sanering än man först trott.

Ytterligare åtta miljoner kronor betalades till arkitekter, projektering och framtagande av bland annat nya ritningar för länsmuseet.

Sammanlagt hade alltså 41 miljoner kronor betalats innan spaden satts i backen.

De partierna som tidigare sagt nej till att renovera tidigare museet för 36 miljoner hade nu beslutat att först köpa en ny fastighet med allt omkring för 41 miljoner och dessutom sagt ja till 250 miljoner för ett nytt länsmuseum.

Men det skulle bli mer.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet sa ja till 70 miljoner kronor till, för att miljöeffektivisera byggnaden (bättre ventilation med mera).

Ytterligare 25 miljoner kronor har gått till att utrusta museet (snickerier, ljusarmatur, hyllor, diverse teknik) och själva flytten av föremål och kontorsmaterial budgeterades till 3,6 miljoner kronor.

Slutsumma: 384 miljoner kronor.

Men lite pengar har landstinget fått tillbaka. Att bygga museet blev drygt fyra miljoner kronor billigare. De pengarna fick byggföretaget NCC och landstinget dela på. Så var uppgörelsen.