Hon sitter på trätrappan till en av de små fyrkantiga uthyrningsstugor som finns kvar i Svärdsklova. När Hild Lorentzi satt på exakt samma plats sommaren 1994, hade hon nästan fri utsikt ut över havet och skärgårdsöarna.

I dag kan hon fortfarande skymta havet från trappan, men utsikten störs av högar med schaktmassor: rester från några av de många privata sommarbostäder som växer upp precis vid strandkanten.

– Här är fortfarande enormt vackert men jag känner mig inte välkommen längre, det känns väldigt privat jämfört med hur det var tidigare, säger hon.

Artikelbild

...i dag är Hild Lorentzi tillbaka till vid samma stuga. Från trappan skymtas havet men utsikten störs av högar med schaktmassor.

På 1990-talet ägdes skärgårdsidyllen Svärdsklova av ABB. Bolaget var generöst och lät friluftsmänniskor ha tillgång till området. För Hild Lorentzi och andra kanotister var det ett paradis.

– Just sommaren 1994 hjälpte jag till i restaurangen under helgerna. Vi gjorde en enda rätt och massor av människor som älskade naturen här, kom till restaurangen och åt för en billig peng.

– Som tack fick jag bo i just den här stugan, berättar hon.

2001 köpte Nyköpings kommun Svärdsklova av ABB.

Artikelbild

| 1994 var Hild Lorentzi med några vänner på Svärdsklova och paddlade kajak. Hon bodde i denna stuga med utsikt över havet....

Egentligen hade ABB velat sälja till privatpersoner. Bolaget planerade att stycka upp fastigheten och sälja tomter, men planerna överklagades och 1999 satte regeringsrätten stopp för avstyckningen.

Även under åren med kommunalt ägande hade allmänheten fri tillgång till området. Friluftslivet fortsatte att blomstra, berättar Hild Lorentzi.

– Tyvärr förföll området en del. Arrendatorerna som skötte campingen, stugorna och restaurangen slet, men kommunens engagemang brast.

Senaste gången Hild Lorentzi paddlade i området var för två år sedan. Då var det Rydbergs bygg som ägde Svärdsklova. Bolaget hade köpt området av Nyköpings kommun 2010.

Förmodligen var det sista gången hon la i sin kajak just här. Det är nämligen nya tider. Planerna på att stycka av området, som regeringsrätten sa nej till 1999, hade Rydbergs kunnat förverkliga.

– Kanotbryggan vid campingen var borta. Vi fick lägga i vid badstranden istället, men det var inte självklart att få köra in med bilen dit och lasta av. Vi gjorde det ändå.

– Kanske är det färdigpaddlat för mig, jag är snart 78 år och kroppen protesterar litet. Men om....så känns det inte inbjudande att välja Svärdsklova.

[fakta nr="1"]

Frågan är vad som händer med området i framtiden. Bolaget som äger Svärdsklova är i konkurs och förvaltaren letar efter en ny ägare.

Oavsett vem som tar över Svärdsklova är Hild Lorentzi säker på att området aldrig blir vad det en gång var.

– Nej, det kan det inte bli. Nu finns det massor av privata tomter här. Det går säkert att göra en hel del bra, men min och andra Nyköpingsbors tillgång till området har begränsats, säger hon.