För att inte dricksvattnet ska förorenas av bekämpningsmedel, diesel eller andra kemikalier krävs ett bättre skydd i området kring vattentäkten i Larslund.
– En tätort står och faller mycket med att det finns dricksvatten och det är ganska många som är beroende av den. Om något skulle hända skulle man behöva hitta en ny vattentäkt, säger Ulrika Schröder, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.
Nu finns ett färdigt förslag från Nyköpings och Oxelösunds vattenverksförbund (NOVF) på hur dricksvattnet ska skyddas som har skickats på remiss till de som bor eller har någon verksamhet i området kring vattentäkten i Larslund.
Tidigare har spår av bekämpningsmedel hittats i grundvattnet. Därför föreslås ett förbud av alla bekämpningsmedel, både på tomtmark och i skogs- och jordbruk i en inre, primär skyddszon. Och inte mer än hundra liter drivmedel får hanteras i området och inga nya avloppsanläggningar med utsläpp får anläggas.
Framför allt är den nya föreslagna skyddszonen mycket större än den gamla som gjordes 1972. Den yttre, sekundära zonen sträcker sig en bra bit norr om väg 52.
Samtidigt går både väg 52 och TGOJ-banan genom både den primära och den sekundära skyddszonen. Men i förslaget finns inga begränsningar på vad som får transporteras genom området.
– Det går inte att ha restriktioner på en så pass stor väg och inte på TGOJ heller. Det viktiga är att om något händer inom skyddszonen ska man ringa 112.
Däremot om Trafikverket ska göra någon reparation finns krav på att de bereder marken så att eventuellt spill inte rinner ner i jorden.
– Det finns alltid en risk att något välter och det är klart att det skulle vara önskvärt att man kunde göra något åt väg och järnväg. Men det handlar inte om kontinuerliga utsläpp som exempelvis avlopp, utan om en risk för enstaka utsläpp, säger Ulrika Schröder.
Skavsta flygplats ligger helt utanför skyddszonen, men det beror på att grundvattnet under flygplatsen rinner åt ett annat håll och inte mot Högåsen.
Förslaget har skickats ut på remiss och när svaren har behandlats av kommunen kan ett nytt, utökat vattenskydd börja gälla.
Skyddsområdet sträcker sig dock inte så långt som till Yngaren där det mesta av det som ska bli dricksvatten hämtas. Nästa steg är ett nytt, modernt vattenskydd för Yngaren.