På Hotell- och restaurangfacket känner man igen innehållet i Mahboob Hussains berättelse. Många människor kan vittna om liknande erfarenheter, berättar Per Persson, ombudsman på fackförbundets Stockholmsavdelning.
Fackförbundet har undersökt villkoren för människor som arbetar inom branschen och som kommer från länder utanför EU. Dessa människor har inte något permanent uppehållstillstånd EU och på så sätt skiljer sig deras situation från Mahboob Hussains, som har permanent uppehållstillstånd i Spanien och därmed omfattas av EU:s regler om fri rörlighet.
Men i övrigt är likheterna många.
– Vi har hört om människor som har betalat mellan 80 000 och 150 000 kronor för att få ett jobb. Vi har hört om andra som inte får den lön de ska ha, utan får klara sig på tre till fyra tusen kronor i månaden.
Människor utanför EU kan få jobba i Sverige om de får ett jobberbjudande. Det är dessa jobberbjudanden som de ibland tvingas betala för. Om arbetsgivaren sedan säger upp personen, gäller arbetstillståndet inte längre och personen måste lämna Sverige.
– Det finns arbetsgivare som utnyttjar detta. Personalen vågar inte kräva sin rätt, för de vet att de då blir uppsagda och måste lämna landet.
Eftersom Mahboob Hussain inte är med i facket är det inte självklart att han kan få hjälp därifrån, berättar Per Persson. Å andra sidan bedömer han att Mahboob Hussain har goda möjligheter att vinna ett civilrättsligt mål. Enligt anställningsavtalet skulle han nämligen få 15 000 kronor i månaden.
– Har han inte fått den överenskomna lönen och jobbat 35 timmar i veckan borde han vinna ett mål. Det räcker till och med att han har varit villig att jobba 35 timmar i veckan, så ska han ha rätten på sin sida.
Även polisen bedömer att det handlar om ett civilrättsligt mål.
– Därför har vi inte startat någon förundersökning om brott, säger Leif Lindqvist, chef för polisens utredningsenhet vid Nyköpingspolisen.