Långa köer till tandläkaren

2 657 väntar på besökstid till Folktandvården.– Anledningen till väntetiderna är den stora bristen på tandläkare och tandhygienister i hela landet, säger vd Peter Vrager. Men att det råder brist på tandläkare är en bild som Tandläkarförbundet inte delar.

Foto: Tommy Kägo

NYKÖPING/Oxelösund2019-05-17 05:30

Folktandvården i Sörmland har de senaste åren brottats med växande köer. Antalet patienter har ökat rejält. Ett skäl var den stora invandringen 2015, ett annat att åldern för gratis tandvård höjts.

Det har påverkat Folktandvårdens personal, som har hög sjukfrånvaro (8,49 procent, löpande att jämföra med region Sörmlands dryga sex procent). Åtgärder har vidtagits för att komma tillrätta med sjukfrånvaron bland annat genomförs en stressenkät och två kliniker får sedan i fjol testa 37 timmars arbetsvecka.

Peter Vrager uppger att köerna minskat från drygt 4 000 vid samma tidpunkt i fjol till 2 657 och att de med akuta besvär prioriteras först och att 98,2 procent av alla kallas i tid.

Och kliniker i Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred och Trosa har inga köer. I Gnesta, Flen, Malmköping, Katrineholm och Vingåker har väntetiderna minskat under året.

Längst är köerna i Nyköping och Oxelösund.

– Här har vi de största utmaningarna även om situationen under året betydligt har förbättrats, säger Peter Vrager och fortsätter:

– Pensionsavgångarna i branschen är stora för tillfället och flera år framåt, antalet tandläkare och tandhygienister, som utbildas räcker inte till för att fylla vakanserna. Trots den ansträngda situationen har vi i Sörmland klarat rekryteringarna bra, men det tar betydligt längre tid att fylla vakanser nu mot vad det gjorde för tre år sedan.

Men det råder brist på tandläkare håller inte Sveriges tandläkarförbund med om.

– Nationellt finns tillräckligt många som har en svensk tandläkarlegitimation. Bristen på tandläkare kan vara lokal och handlar då ofta om arbetsgivarens attraktionskraft, säger Chaim Zlotnik, ordförande i Tandläkarförbundet.

Han understryker att det finns tandläkare så det räcker, men att det precis som bland sjuksköterskor, lärare och poliser kan handla om att man arbetar med något annat än just det man är utbildad till. Dessutom är det svårare att rekrytera tandläkare ju längre ifrån man är en utbildningsort.

Därför förvånar det Chaim Zlotnik att det råder brist i delar av Sörmland eftersom närmaste utbildningsplats är Flemingsberg (Huddinge).

Då kan det vara fråga om attraktionskraft: ledning, möjlighet till fortbildning, karriär och lön, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om