Polisen ska lyssna mer på allmänheten

Polisen ska bli bättre på att lyssna på allmänheten. På tretton platser i landet genomför man olika projekt för att hitta ett arbetssätt. Nyköping och Oxelösund är två av pilotkommunerna.

NYKÖPING/OXELÖSUND2014-10-15 06:31

Polisen genomgår just nu sin största omorganisation sedan förstatligandet 1965. Från och med årsskiftet ska landets 21 polismyndigheter ha trimmats ihop till en enda polismyndighet.

När riksdagen tog beslutet var förhoppningen att omorganisationen ska leda till en tydligare styrning av polisens verksamhet och till förbättrade resultat. Men tanken är också att omorganisationen ska föra polisen närmare medborgarna.

Grundkonceptet heter medborgardialoger, berättar Peter Wahlberg, polisområdeschef i Nyköping.

– Det är jätteviktigt att vi kommunicerar med allmänheten. Vi har ju som uppdrag att öka tryggheten och då måste vi veta vad allmänheten oroas över. Jag tycker att det här är helt rätt inriktning, säger han.

Medborgardialogerna ska i sin tur resultera i medborgarlöften, där polisen helt enkelt lovar att vidta åtgärder mot en del av de problem som har framkommit.

Men även polisens egen kunskap om de problem som en ort brottas med, kommer att påverka medborgarlöftena.

– Vi kokar helt enkelt ihop medborgardialogen med vad vi själva vet, säger Peter Wahlberg.

Ännu finns det inget facit på hur medborgardialogerna ska gå till. I stället får de olika pilotprojekten hitta egna lösningar.

På polishuset i Nyköping funderar man nu på hur man ska utforma medborgardialogerna i Nyköping och Oxelösund.

– Ännu är ingenting bestämt. Vi kanske kommer att bjuda in till öppna möten eller så kanske vi ordnar möten med olika ideella föreningar och företagsorganisationer.

Kan du ge ett konkret exempel på hur ett medborgarlöfte skulle kunna se ut?

– Låt oss säga att människor berättar för oss att de tycker det är oroligt vid bussterminalen i Nyköping. Då kan vi lova att synas mer på platsen, säger Peter Wahlberg.

Skulle ni också kunna lova att minska antalet inbrott?

– Nej, sådana löften kan vi inte ge. Det är ju inte bara vårt arbete som påverkar hur många inbrott som begås. Finns det larm på en villa, så påverkar ju det också risken för ett inbrott.

– Däremot skulle vi till exempel kunna lova att alltid göra en brottsplatsundersökning när ett inbrott har ägt rum.

Under nästa år kommer polisen centralt att utvärdera pilotprojekten och arbeta fram ett nationellt arbetssätt. Hela den nya polismyndigheten ska börja arbeta med medborgardialoger 1 januari 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om