Ändå har det blivit bättre sedan förra analysen gjordes för drygt tre år sedan där utvalda områdens hushållssopor under en vecka sorterades. Då bestod 40 procent av hushållsavfallet av matrester som skulle ha kunnat gå till kompost eller rötning för biogas. Nu är den siffran nere i en fjärdedel.
– Det är på matavfallet som den stora förändringen har skett, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköping.
Samma skillnad syns i Oxelösund. Efter plockanalysen som gjordes 2012 infördes biopåsarna som alternativ till de kritiserade papperspåsarna för matavfall.
– Det har underlättat insamlingen, så den har ökat.
Men fortfarande slängs lika mycket förpackningar i hushållssoporna. Det handlar framför allt om pappers- och plastförpackningar som inte sorteras och här hoppas både Nyköping och Oxelösund på en framtida förbättring.
– Här kan fastighetsägare hjälpa till genom att ha miljörum, så att sorteringen kan ske så tidigt som möjligt, säger Jonas Andersson.
Fortfarande slängs en del farligt avfall i hushållssoporna och exempelvis kanyler, mediciner och sprayflaskor hittades. Även glödlampor, batterier, laddare och elektriska leksaker dök upp bland soporna. Även om det farliga avfallet bara står för en procent av hushållssoporna vill kommunerna se en förbättring. I Oxelösund har ett nytt miljöskåp installerats på Matöppet i Frösäng för att underlätta sorteringen av farligt avfall.
I plockanalysen undersöktes hushållssoporna från två villaområden samt två flerbostadsområden i respektive kommun under en vecka i november förra året.