– Bara för att man säger saker som folk inte tycker om betyder det inte att det är hets mot folkgrupp enligt lagboken.

Ett mycket stort antal poliser var på plats under torsdagens torgmöte i Nyköping. Många privatpersoner försökte säga till poliserna att de högerextrema talarna hetsade mot invandrare. Men ingen av poliserna har uppfattat att AFS-företrädarna fällde uttalanden som är brottsliga.

– Det har inte framkommit något som gör att vi anser att någon gjort sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp, säger Lars Hammarsjö.

Men inget hindrar privatpersoner att anmäla brott. Då ska polisen granska uppgifterna och höra eventuella vittnen. Det blir till slut åklagare som bestämmer om det finns skäl att väcka åtal.

Just nu finns dock enligt Lars Hammarsjö inget som tyder på att personerna som talade på torgmötet kommer att ställas inför rätta i Nyköping.

– Det har sagts väldigt provocerande saker som många kan ha känt sig träffade av. I juridisk mening har det inte varit hets mot folkgrupp – men framkommer det något annat kommer vi att skriva en anmälan, säger han.

Många motdemonstranter grät stillsamt eller stod tysta och skramlade med nycklar under den hetsiga manifestationen. Men några kunde inte lägga band på sin ilska och kastade grus och spottade. Polisen omhändertog flera personer och har rapporterat några av dem för våld och förgripelse mot tjänsteman samt störande av allmän sammankomst.