Ingen tycks veta exakt, men arrangörerna från Friluftsfrämjandet säger att de har haft cykelbytesmarknad ungefär tjugo gånger. Idén kom från den utomordentligt populära höstbytesmarknaden, när det är pjäxor, skidor och annat vinterrelaterat som byter ägare.

Friluftsfrämjandets ordförande i Nyköping, Åke Ryberg, är cykelentusiast. Han lyfter att det ligger i tiden att återanvända och köpa begagnat.

– När det är cyklar i bra pris, då blir det huggsexa. Men det är lite svårt med små barncyklar, det kommer så många, säger han.

Artikelbild

Systrarna Wilda och Esmeralda Canestedt, 9 och 3 år, var peppade på att ta ut sina cyklar från Träffen. För Esmeralda blir det första "riktiga" cykeln – hon fyller snart fyra år och vill gärna cykla.

En mängd cykelköpare tågar in på Träffen. Karl Ingvarson, 44 år från Nyköping är först. Han rullar in fyra barncyklar och en kickbike, eller sparkcykel som vissa säger.

– Det är bra om någon annan kan få ta över en cykel, och trevligt om jag kan få några slantar, säger han.

Därefter kommer Roy Porjebäck, 67 och Rolf Larsson, 87. De, som gillar att fixa gamla cyklar, har med sig två välvårdade damcyklar. De är här varje år.

Väl inne står Adad Garad, 11, och spanar efter en bmx. Han ska göra trix.

Artikelbild

Lars Berg var en av alla som letade cykel på Träffen.

– Man kan välja vilken cykel som helst, konstaterar han.

Första timmen är det febril aktivitet. Daniel Ekstrand från Oxelösund tog med sig en damcykel in och går ut med en flickcykel till dottern. Han klarade av det hela på en kvart.

Artikelbild

Åke Ryberg är ordförande för Friluftsfrämjandet i Nyköping, som arrangerar cykelbytardagen.

– Jättesmidigt, särskilt som jag blev av med en cykel och hämtade en annan i samma stund!

I kassan vill de helst ha kontanter, eftersom idén går ut på att säljarna får pengar i slutet av dagen. Betalningen skapade lite bryderi. Systrarna Wilda och Esmeralda Canestedt, 9 och 3 år, ska få varsin cykel. Mamma Rebecha har inte ”cash” med sig, men ser en lösning:

Artikelbild

Såväl cyklar som tillbehör såldes.

– Jag tänkte att det fanns Swish, men min man får väl komma hit med pengar, säger hon.