Företaget ABECE producerar maskiner för tillverkning av takpannor.

Erik Lindeberg som är VD för ABECE har varit med på företagets resa från konkurs till att bli ett lönsamt företag.

– Vi är 29 anställda nu och 2013 var vi 19 anställda, allting började som en smedja ute i Enstaberga, berättar Erik Lindeberg.

Artikelbild

| ABECE är också med och utvecklar en ny typ av takpannor.

Under finanskrisen 2008 fick företaget flera utmaningar då det inte var lika många som byggde hus vilket ledde till att maskiner för takpanneproduktion inte var lika efterfrågade.

– Då började en lång process där ABECE krympte för att försöka möta krisen. När jag blev VD 2013 fick jag börja med att se över hur verksamheten ser ut. I samband med det lade vi ner den egna plåt- och maskinverkstaden och fokuserade mer på kunnandet kring hur man konstruerar och utvecklar maskinsystem.

Det har gjort att istället för att tillverka maskindelarna själva konstruerar och köper ABECE in delar från mekaniska verkstäder. 95 procent av företagets maskintillverkningen går idag till export till länder i hela världen. Personalen på ABECE åker ut till världens alla hörn för att installera och starta upp maskinerna på plats.

– Just nu har vi pågående projekt i Kina, Dubai, Ungern och Florida. Vi är ett litet Nyköpingsföretag med ett unikt kunnande, i princip är det bara vi och vår italienska huvudkonkurrent som kan göra det vi gör.

Artikelbild

| VD Erik Lindeberg visar upp en karta med platser dit de har export.

För att ligga i framkant bland olika lösningar arbetar ABECE också för att skapa nya sorters takpannor. De har utvecklat nya takpannor som ska vara lättare, starkare och ha mindre klimatpåverkan. Tillsammans med en kund har de också framställt takpannor som har inbyggda solceller.

Erik Lindeberg berättar att en stor del till att förtaget har blivit lönsamt och har en omsättning på 100 miljoner beror på de anställda i ABECE.

Artikelbild

| Förutom Europa har företaget även stor export till Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika.

– I grunden är det alla fantastiska medarbetare och den inställningen de har som är kärnan i vad vi håller på med och att vi har klarat av den här omställningen.

I framtiden planerar företaget att årligen anställa mellan 2-4 personer under de kommande åren.

För att fira 100 årsjubileet har företaget idag bjudit in 110 gymnasieungdomar från de tekniskt inriktade gymnasieskolorna för att visa upp vad man kan arbeta med inom industri. Det anordnas även ett öppet hus där representanter från kommunen, Campus och de som tidigare varit anställda på ABECE bjudits in.