En stor ardenner drar droskan mot det samlade pressuppbådet. Lillprinsen Alexander Erik Hubertus Bertil sitter mellan pappa prins Carl Philip och mamma prinsessan Sofia.

Minuter tidigare har hovets pressekreterare bett fotograferna att undvika blixtar. Invigningen skulle ske i motljus och kamerablixtar motverkar mörka ansikten. Önskemålet hade blandad framgång:

– Fem bilder. Med blixt, beordrade en av fotograferna en kollega.

Några intervjuer med kungligheterna blir det inte den här dagen, med hänvisning till att huvudpersonen är ett litet barn.

När vagnen rullar fram kommenterar spända mansröster:

– Nu kommer de här.

– Okej, pass på.

Ett tiotal kamerorna smattrar samtidigt. Vagnen stannar, men sedan fallerar planen.

– Neej neej, ropar prins Alexander.

Prinsessan Sofia löser situationen:

– Vill du sitta kvar? Ska vi åka ett varv?

Hästen kliver runt parkeringen på nytt. Landshövding Liselott Hagberg står på parkeringen, nöjd med att Södermanlands län har gett prins Alexander en present som är allmänheten till nytta – en plats i naturen som bär hans namn. Den totala kostnaden har budgeterats till 400 000 kronor, varav en del är bidrag från olika företag. Resten kommer från länsstyrelsen och regionförbundet.

Vid andra försöket hoppar prinsen ur droskan, med en förälder i varje hand, varpå han vinkar till kusken och klappar hästen.

Han ler lite men gömmer snabbt ansiktet i mammas famn. När landshövdingen talar framför pressen kikar prinsen mest på skogen ("koge...", som han säger). Han tar nöjt emot ett paket med naturbilder från Hagberg, som han sedan delar ut till alla som råkar stå i närheten.

– Det är fantastiskt roligt att få komma hit till Sörmland, som vi alla tre älskar, och att Alexander får göra sitt första offentliga besök i sitt hertigdöme, säger prins Carl Philip.

Lillprinsen övertygas att dra i ett invigningsband och sliter sedan i ett par händer, bland annat Hagbergs, för att få vuxna att sätta sig på ett konstverk i form av en storlom. Ytterligare hundratals bilder tas. Hertigen vinkar och springer sedan nedför backen, bort från alla vuxna och kamerorna.

Vid vattnet väntar finlunch i naturen för kungafamiljen: Soppa på svart trumpetsvamp, bröd med dill och västerbottensost och en karljohansvamp-mix. Alexanders meny är enkel: Korv med bröd.

[fakta nr="1"]

Så här presenterade prinsparet själva dagen för sina följare:

[instagram url="https://www.instagram.com/p/Bm0kz_tg9G3/?hl=sv&taken-by=prinsparet" width="860" hidecaption="false"]