Hur levde dinosaurierna och varför dog de ut? Hur ser det ut i regnskogen? Vad orsakar det sjätte massutdöendet? Hur skapar vi en hållbar framtid?

Allt detta och mycket annat ska besökarna få svar på under en vistelse i parken, där planetens historia och framtid ska dramatiseras med levande djur och växter men även med en storslagen dinosauriepark.

– Förhoppningen är att vi ska locka en halv miljon besökare om året, säger Maria Rydbrink Raud, vd på företaget Scandinavian edutainment, som arbetat fram konceptet.

Kolmården lockar ungefär 700000 besökare per år, så anläggningen skulle betyda mycket för Nyköping om den blir av, anser Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköping.

– Det är ett fantastiskt spännande projekt men det ska poängteras att vi befinner oss väldigt tidigt i processen. Mycket kan hända, säger hon.

Det är Scandinavian edutainment som har vänt sig till Nyköpings kommun med idén om att anlägga parken. Från början var tanken att parken skulle ligga i Botkyrka kommun, där Scandinavian edutainment och byggbolaget Skanska vann en markanvisningstävling med idén.

Samarbetet med Botkyrka kommun har dock haltat.

– För att ro i hamn ett sådant här projekt måste kommunen visa att man verkligen är med på noterna. I Botkyrka var det si och så. Här i Nyköping märker vi ett helt annat engagemang, säger Maria Rydbrink Raud.

Även om det är en lång resa kvar innan projektet eventuellt blir verklighet, så har det kommit en liten bit på väg. En ungefärlig lokalisering är redan klar – nämligen i närheten av Skavsta.

Dessutom har Scandinavian edutainment, Nyköpings kommun, Skanska och Skavsta bildat en arbetsgrupp som ska undersöka förutsättningarna att ro projektet i hamn.

– Det handlar bland annat om att hitta finansiärer. Våra kalkyler visar att projektet är lönsamt men vi måste hitta finansiärer med ganska mycket muskler, säger Maria Rydbrink Raud.

Förutom att upplevelseparken ska locka vanliga besökare, är tanken att även skolor ska dra nytta av anläggningen. Om parken blir verklighet tror Maria Karlsson att den kan sätta Nyköping på kartan i miljösammanhang.

– Det är inte alls omöjligt att parken skulle kunna locka till sig konferenser där klimat, hållbarhet och miljö är på agendan, säger hon.