Vi sitter på fastighetsmäklaren Thomas Nilssons kontor på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping. Plötsligt plingar det till i datorn.

-Oj, där kom ett bud till på Ambol. Det var ju roligt, få se vad vi är uppe i nu då? Frågar sig Thomas Nilsson och konstaterar tacksamt att budgivningen nått upp i 810 000 kronor.

Fastigheten Ambol, det vill säga Mjälnäs gamla skola i Vrena, var inför visningen det mest klickade objektet i Nyköping på Hemnets hemsida. Thomas Nilsson var därför beredd på en folkvandring av intresserade spekulanter. Mäklarna valde att förlänga tiden för visningen, vilket visade sig vara ett klokt beslut. Omkring 300 personer kom för att titta på det gamla huset.

Artikelbild

– På tjugo år har jag aldrig haft så här många på en visning, det här är bortom allt, helt makalöst! säger Thomas Nilsson.

Han och hans kollega utrustade sina bilar med blixtljus och bildade en sjuhundra meter stor lucka längs vägen som husspekulanterna kunde parkera emellan.

– Så vi fick till en strukturerad parkering längs riksväg 52, menar Thomas Nilsson.

Med 300 personer på visningen fick alla inte plats i huset samtidigt. Istället fick de samlas i ett tält och släppas in i omgångar för att få ett flöde i visningen.

Artikelbild

Efter visningen registrerades 233 intresserade kunder inför budgivningen. Utgångspriset var satt till 625 000 kronor för huset som är byggt någon gång mellan 1928 och 1929 och är i stort behov av renovering.

– Det är lågt, men jag har satt priset utefter vad som ska göras, menar Thomas Nilsson.

Artikelbild

Den gamla skolan saknar vatten, avlopp och värmesystem. Taket läcker på ett par ställen. Priset är satt i relation till vad det kostar att renovera.

– Det blir kul för den som tar sig an det. Det blir ett projekt, men det är inte så vansinnigt stort så det går att fixa, säger Thomas Nilsson.