Restaurangen bjuder ensamma på julbord

För att ingen ska behöva sitta ensam på julafton, bjuder Hamnmagasinet på julbord. " Vi vet att det det är en laddad dag och att många sitter ensamma", säger Malin Ottoson och Julia Berg.

Julia Berg tillsammans med restaurangchef Malin Ottosson och hennes dotter Lily är de som ligger bakom initiativet En god jul.
"Det här kommer bli min bästa julafton", säger Julia.

Julia Berg tillsammans med restaurangchef Malin Ottosson och hennes dotter Lily är de som ligger bakom initiativet En god jul. "Det här kommer bli min bästa julafton", säger Julia.

Foto: Carolin Ericson

Nyköpings kommun2019-11-17 23:00

För första gången kommer Hamnmagasinet slå upp portarna på julafton och bjuda ensamma och behövande på hemlagad Jansson, köttbullar och allt som hör julbordet till. 

– Ingen ska behöva vara ensam eller utan mat på julafton, säger Malin Ottosson, restaurangchef på Hamnmagasinet. 

Julia och Malin berättar att restaurangen i vanliga fall stänger julbordsäsongen den 22 december men att man i år frågade personalen om det vara några som kunde tänka sig arbeta på julafton för att bjuda in ensamma människor.  

– Julafton är en laddad dag när många känner sig extra ensamma. Här på restaurangen har vi alla förutsättningar, så när personalen var positiv bestämde vi oss för att köra. 

Reaktionerna från allmänheten har inte låtit sig vänta. 

–  Vi har redan fått många samtal från äldre personer som vill komma, man blir så rörd så man börjar gråta, säger Julia. 

Julbordet är gratis och pågår mellan klockan 12-15 och för första gången någonsin kommer restaurangen inte servera någon alkohol. 

 – Många har upplevt mindre bra stunder med alkohol i hemmet under jul så vi kommer att servera glögg och julmust. 

Intresset från allmänhet att hjälpa till har också varit stort.  

– Det välkomnar vi absolut. Vi vill bland annat kunna erbjuda besökarna både skjuts hit och hem om det behövs och så vore det fantastiskt om någon med instrument kunde spela julmusik. Det här kommer bli våran bästa julafton någonsin, säger Julia och Malin.  

Hamnmagasinet bjuder alla som känner sig ensamma eller som inte har råd på julbord.
Hamnmagasinet bjuder alla som känner sig ensamma eller som inte har råd på julbord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!