SPF (Svensk pilotförening) uppger att Ryanair inte har tecknat kollektivtal med ett enda fackförbund i hela Europa. I Sverige har pilotfacket kallat till förhandling vid flera tillfällen men Ryanair har vägrat att acceptera SPF:s förhandlingsdelegation.

– De har krävt att namn ska bort från delegationen. Vi kan inte acceptera att Ryanair bestämmer vilka personer som ska förhandla för våra medlemmar, säger Martin Lindgren, ordförande SPF.

I julas tycktes Ryanair inta en mer positiv position gentemot fackföreningar, efter att tidigare ha beskrivits som fackföreningsfientligt. Martin Lindgren är tveksam till om den påstådda kursändringen är på riktigt.

– Känslan är att flygbolaget försöker förhala så mycket som möjligt, säger han.

Strejken ska vara i ett dygn och berör ett 40-tal piloter i Sverige, bland annat piloter på Skavsta i Nyköping. Om strejken blir verklighet blir det en i en lång rad av strejker bland Ryanairanställda: bara under juli strejkades det på Irland, i Spanien, Portugal, Italien och Belgien.

Enligt Martin Lindgren är det svårt att bedöma vilka effekter pilotstrejken i Sverige kommer att få på flygtrafiken, bland annat eftersom Ryanair har flyttat runt piloter vid tidigare strejker och på så sätt lyckats täcka upp på de turer som skulle ha stått utan piloter.

– Vi anser att Ryanair har använt sig av strejkbrytare. Men kanske får de svårare att täcka upp den här gången. det ser ut som att även piloter i Tyskland och Holland ska strejka, säger han.

Vad säger du till de resenärer som eventuellt kommer att drabbas?

– Jag beklagar naturligtvis att resenärer kan drabbas. Men vi måste agera på något sätt för att få till stånd ett kollektivavtal och vår strejk är laglig. För att få reda på hur man som resenär ska agera måste jag hänvisa till Ryanair.

Vad kan förhindra att varslet blir verklighet?

– Om Ryanair accepterar att förhandla om ett kollektivavtal med oss på ett uppriktigt och ärligt sätt, då kommer vi självklart att blåsa av strejken, säger Martin Lindgren.

SN har sökt Ryanair för en kommentar.SN söker Ryanair för en kommentar. Mer information följer.