Inuti den gamla takpannefabriken i Enstaberga är det kliniskt rent. Tystnaden bryts bara då och då av ett plask från någon av de 20 runda bassänger som finns i byggnaden.

I sex år har Elena Gazeeva och Sergey Gazeev arbetat med fiskodlingen och i dag simmar ungefär åtta ton stör omkring i vattnet.

Den fullskaliga produktionen av matfisk och kaviar är nära men den har inte kommit i gång riktigt än. Däremot har paret börjat experimentera med smakprover – och mottagandet har varit över förväntan.

– Jag tror absolut att restauranger gärna serverar rom från stör som odlats i Sverige, säger Anders Laurin, som provsmakade kaviaren under ett evenemang på restaurang PM i Växjö, där kockar från en rad framstående restauranger deltog.

– Kaviaren var jättegod och det är en fördel att den är lokalt odlad. Då vet konsumenten att maten har producerats i enlighet med de regler som gäller för matproduktion i Sverige. Det borgar för kvalité, säger han.

För Elena Gazeeva och Sergey Gazeev är det viktigt att deras företag Norrstyle står för kvalité. Den kaviar som ska säljas från odlingen kommer inte att innehålla några konserveringsmedel, något som annars är vanligt i den kaviar som finns i handeln.

– Vår kaviar ska bara bestå av rom och salt, säger Elena Gazeeva och förklarar att konserveringsmedel blir onödiga eftersom störarna i fiskeodlingen kan skördas året om.

Kaviaren från Enstaberga kommer också att kunna anpassas efter de önskemål som kunderna har: ska romkornen vara hårda eller mjuka?

– Om vi skördar rommen tidigt är romkornen hårdare och skördar vi sent är de mjukare. Kunderna ska kunna beställa vad de tycker bäst om.

Rysk kaviar är en välkänd produkt i Sverige. Stör som matfisk är mindre känt – men de kockar som smakat rökt stör från odlingen i Enstaberga är imponerade, berättar Elena Gazeeva och Sergey Gazeev.

– De tyckte att rökt stör påminner om rökt ål. Eftersom ålen är utrotningshotad kanske den rökta stören kan bli ett alternativ på julbordet.

Men den som vill ha rökt stör från Enstaberga på julbordet får vänta till nästa år. Innan produktionen kan komma i gång på allvar måste Livsmedelsverket inspektera och certifiera anläggningen och produkterna.

– Vi hoppas att det kan ske i januari. Någon gång därefter kan vi börja producera på allvar, säger Elena Gazeeva och Sergey Gazeev.