Sverigedemokraternas gruppledare i Nyköping, Thom Zetterström, är nöjd med att partiet får ytterligare ett mandat i Nyköpings kommun. Även om han hade hoppats på ännu större stöd, ger det sjunde mandatet partiet den efterlängtade vågmästarrollen – såvida mandatfördelningen står sig efter den definitiva rösträkningen på onsdag.

– Ja, så är det. Om de håller fast vid sina Allianskompisar och sina rödgröna vänner, säger Thom Zetterström.

På måndagsförmiddagen är han fortfarande lite trött efter valvakan som höll på en bra bit in på natten. Valvakan hölls vid Järntorget i Oxelösund (lokalen där Harrys tidigare huserade) där SD från flera delar av länet samlades för att följa rösträkningen.

– Det var svårt att få tag på taxibilar som skulle köra oss till olika håll från Oxelösund mitt i natten, så det blev sent, säger han.

På eftermiddagen väntar strategimöte med partiets Sörmlandsdistrikt i Malmköping, för att diskutera hur SD ska agera i olika kommuner. Nyköping lär bli en av diskussionspunkterna, säger Thom Zetterström.

Än har inget av blocken hört av sig med en fråga om samtal. Både Alliansen och de rödgröna partierna har sagt att de inte är beredda att samarbeta med SD, men med en mandatfördelning 27–27 måste något göras.

– Ett alternativ är ju att vi lägger ner våra röster i fullmäktige och ser vad som händer då. 27 mandat mot 27 mandat, det blir intressant.

Vilket block skulle ni helst stödja?

– Det är för tidigt att säga, vi får titta på deras budgetförslag och se hur de ser ut. Men vi kommer inte att köpa något rakt av. Vi måste ju stå upp för dem som har röstat på oss och inte sätta oss i knät på någon.

Hittills har de dock haft mer gemensamt med Alliansen. SD talar om att inte lägga några pengar på annat än vård, omsorg och skola, något som Alliansen också brukar lyfta i debatter.

– M och L har lyft skolan mycket och det är bra. KD har lyft vårdfrågor mycket och det är också bra. Och C värnar om landsbygden, det delar vi med dem även om det finns frågor som vi inte är överens om, säger Thom Zetterström.

– Det finns inget givet, men det är lite mer uppförsbacke för de rödgröna för att vi ska stödja dem.