Det var Verdandi som bjudit in de åtta riksdagspartierna till en informationsdag i området. Thom Zetterström säger att han frågade om säkerheten redan när inbjudan kom.

– De sa att de hade polistillstånd men att vi fick komma på egen risk.

SD övervägde att avstå men valde till sist att delta – nu med en rejäl mobilisering av sympatisörer.

– Verdandi trodde inte att något skulle hända eftersom de flesta i området känner personalen. Och alla andra partier lovade dyrt och heligt att ställa upp om det skulle bli bråk. Men med facit i hand blev det inte så.

På sin facebooksida beskriver partiet hur det "spårade ur". Några av sverigedemokraterna träffades av stenar och äpplen.

– Det finns ju inte gatstenar däruppe så det blev bara några blåmärken. Men jag är glad över att jag kunde mobilisera så många. Vi var väl 30 stycken i vårt tält, bara för att visa att vi inte ville bli uppätna på plats.

Partiet överlåter till de utsatta medlemmarna att göra polisanmälan.

Karin Johansson, verksamhetsledare för Verdandi, tonar ner händelserna.

– I början var det tre ungdomar som kastade var sin liten sten. Vi gick emellan direkt och avbröt. Lite senare var det några barn som slängde ett äpple.

Thom Zetterström är tveksam till att medverka vid andra offentliga arrangemang i just Brandkärr.

– Då måste vår säkerhet garanteras på ett helt annat sätt. Det här var tydligt kopplat till Brandkärr. Det var bara ungdomar av utländsk härkomst som gick fram och bråkade med oss – från första minuten tills vi packade ihop, säger han.

Enligt Zetterström kom äpplena från kristdemokraterna.

– Vi hade blivit tillsagda att ha med något att bjuda på. Vi delade ut godis. Kristdemokraterna hade äpplen. Men det var inte de som kastade, säger han.