Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker sedan 2009, hotar att lämna partiet efter det hon kallar en sovjetisk process som föregick beslutet att hon inte fick vara med på partiets lista till vårens EU-val.

Både Anna af Sillén, partiets gruppledare i Nyköping, och Erik Bengtzboe, moderat riksdagsledamot från Nyköping, är kritiska till att hon inte fick vara med på listan alls. Efter en sluten omröstning på partiets nomineringsstämma stod det klart att Anna Maria Corazza Bildt inte ens fick stå sist på listan, på en icke valbar plats.

– Det är tråkigt när det blir så här, säger Anna af Sillén.

Artikelbild

| Erik Bengtzboe.

Hon tycker visserligen att det är bra att förnya toppkandidatnamnen på EU-listan.

– Man har sett ett behov av förnyelse och det kan jag tycka är rimligt. Vi har inte nått ett tillräckligt bra resultat i EU-valet. Det är inte konstigt.

Men att inte låta henne vara med alls, när den frågan lyftes, tycker Anna af Sillén är fel.

– Det är olyckligt, tycker jag. Hon hade kunnat vara med och jobba i valrörelsen.

Artikelbild

| Anna af Sillén.

Erik Bengtzboe tycker också att partiet hade kunnat bjuda på en plats längst ner på listan som hade gjort det möjligt att bli vald med personkryss.

– De har velat förnya listan och göra det fullt ut. Om man blir inkryssad, om det är det väljarna vill ha, då har man visat att man förtjänar sin plats, säger han.

– Jag har full förståelse för att man vill se en föryngring och förnyelse i Bryssel. Det är tio år sedan vi fick in en ny Moderat i EU-parlamentet. Men när en sittande kandidat vill stå kvar längre ner på listan tycker jag gott man kan bjuda på det.

Anna Maria Corazza Bildt har själv beskrivit processen före beslutet som präglad av makt, mygel, skvaller och skitsnack. Hon hävdar också att processen skedde på ett "sovjetiskt sätt", enligt TT.

Stämmer det?

– Det är inte en bild jag kan hålla med om. Jag förstår att hon är besviken på utfallet, men jag skulle inte vilja påstå att det inte har varit en demokratisk process, säger Erik Bengtzboe.