Träffpunkten är en ideell förening som bedriver dagverksamhet för personer i hemlöshet och missbruksproblematik och som befinner sig i utsatta situationer. Träffpunktens ekonomi är knackig, men man lyckades i vintras ordna boende på ett vandrarhem för en kvinna, sedan var pengarna slut, förklarar Inger Willén.

– Vi har en otroligt dålig ekonomi, men tack vare privatpersoners hjälp räddar det oss, säger Inger Willén.

Allt fler Nyköpingsbor saknar bostad och antalet akut hemlösa har ökat med nästan 50 procent senaste året. Fler än någonsin sover utomhus eller i offentliga utrymmen.

I fjol beskrevs situationen för de hemlösa som kritisk. Efter en hård vinter har situationen sedan i fjol förvärrats. Den senaste mätningen socialnämnden i Nyköpings kommun gjorde visade att antalet hemlösa är 355, jämfört mot 280 personer i fjol.

Gruppen som sover utomhus eller i offentliga utrymmen har inte varit så stor i Nyköping sedan mätningarna började.

Före jul meddelades att fler bostäder var på gång och att ett arbete med natthärbärge pågick.

Något natthärbärge finns fortfarande inte.

Men frågan har aktualiserats i SN:s valsatsning #kandulova. En fråga som ställts är om politikerna kan lova att Nyköpings hemlösa får ett värdigt boende.

"Ja, vi stöder de pågående samtalen med stadsmissionen för att förbättra situationen för bland annat de hemlösa", uppger Östen Eriksson (KD). "ja, vi anser att alla har rätt till en bostad och att bostaden ska ses som en mänsklig rättighet, precis som mat och utbildning. Därför är det viktigt att kommunen satsar på en verksamhet som stadsmissionen, där du dels kan få hjälp med din akuta situation och sen i nästa steg hjälp vidare", svarar Malin Hagerström (MP).

En annan fråga som ställts är om samarbetet med stadsmissionen blir av så situationen kan förbättras för emigranter och hemlösa? "Ja, det är ett arbete vi varit med och tagit initiativ till" skriver Urban Granström (S).

Men Inger Willén är upprörd över att ingenting händer. Träffpunkten är beredd att ta ett större ansvar för de hemlösa, men då krävs att kommunen bdirar i större utsträckning, menar hon.

– Var ska de hemlösa ta vägen? Var ska de sova? Det är skamligt att inte Nyköping har något natthärbärge, säger hon.