Sommarsäsongen börjar lida mot sitt slut och det märks inte minst hos restaurangerna och kaféerna i hamnen där lunchgästerna ersatt semesterfirarna.

– Det märks att semestern är över och att många är tillbaka på jobbet igen och kommer hit under lunchen, annat är det under sommaren när gästerna sitter här i flera timmar, säger Malin Ottosson, restaurangchef på Hamnmagasinet.

Hon berättar att säsongen varit bra och att man varje onsdag till lördag serverat runt 600 varmrätter per kväll. Hamnmagasinet är den enda restaurangen i hamnen som håller öppet året runt.

Artikelbild

| På lördag stänger Rökeriet för den här säsongen. Det är ägaren Ninip Kinos sextonde säsong.

– Men på lördag har nattklubben sin grande finale och vi har redan börjat blicka framåt mot nästa sommarsäsong. Vi tittar på vad vi kan förbättra och göra om tills dess, säger hon.

Lovisa Ekelöf och Emelie Söderkvist jobbar tillsammans på Café Aktersnurran.

Hur många glassar har ni serverat i sommar?

– Jag har säkert gjort 100 glassar om dagen, säger Lovisa Ekelöf. Kollegan Emelie Söderqvist invänder snabbt:

Artikelbild

| Lovisa Ekelöf och Emelie Söderkvist på Cafeé Aktersnurran har serverat cirka 400 glassar om dagen i sommar.

– Jag tror snarare det är 400 glassar om dagen, säger hon och ler.

Tjejerna tycker att det bästa med sommaren har varit arbetskamraterna och gemenskapen på jobbet. Om vädret är okej räknar Café Aktersnurran med att ha öppet under hela september.

Artikelbild

| – Hamnen är Nyköpings träffpunkt under sommaren, det är trevligt här, säger vännerna Lena Westerberg, Ann Katrin Kretz och Elinor Lybeck.

På Lotsen Bar och restaurang arbetar bartendern Özcan Yildiz. Han berättar att nattklubben har avslutning på lördag men att restaurangen kommer ha lunchöppet i september för första gången.

Några hundra meter från Lotsen ligger Rökeriet. Ägaren Ninip Kinos gör sina sista dagar på sin sextonde säsong. På lördag stänger han restaurangen för det här året.

Artikelbild

| Irene Nordlander och makarna Yvonne och Lennart Ferm har åkt från Gnesta för att shoppa och passar på att äta i Nyköpings hamn.

– Vi är nöjda med säsongen men den går inte att jämföra med förra året som var en rekordsommar. Hit kommer gästerna för att sitta ute längs ån och är det kallt om kvällarna som det varit i år blir det naturligtvis inte samma sak.

Men under de fina kvällar som har varit har vi haft fullsatt. Jag räknar med att vi har haft mellan 2500-3000 gäster i sommar, säger han.

Aziz Gulger driver Kajplats 2. Han är också nöjd med sommarsäsongen och stänger först i mitten av september.

– Det enda som inte har varit bra är parkeringsmöjligheterna, många kunder har klagat för att de fått böter eller fått parkera långt ifrån hamnen, vilket förstås inte gynnar oss, säger han.